La alegerile din 24 noiembrie, un aspect important al procesului electoral este ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024. Acest detaliu poate influența opțiunile votanților, de aceea este esențial ca românii să înțeleagă cum este stabilită ordinea și ce trebuie să facă înainte de a ajunge la urne.
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) informează că, în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la data de 10 octombrie a.c., ora 18.15, a fost stabilită, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaţilor la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024”, se arată în comunicatul BEC.
Potrivit anunțului final al Biroului Electoral Central (BEC), tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților la alegerile prezidențiale 2024 pe buletinul de vot a avut loc în cadrul unei ședințe a BEC, la care au participat membrii instituției, reprezentanți ai formațiunilor politice care nu sunt membre ale BEC, dar care au propus câte un candidat, precum și reprezentanți ai candidaților independenți.
În cazul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, 14 candidați au fost validați definitiv. Ordinea lor pe buletinul de vot va începe cu Elena Lasconi, urmată de George Simion, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, conform anunțului făcut de Biroul Electoral Central.
Alegerea candidaților a fost făcută exclusiv prin tragere la sorți.
Citește și: Românii și-au ales preferatul la alegerile prezidențiale 2024. Un nou sondaj pe scena politică
Un alt aspect esențial în procesul votării este locul unde trebuie pusă ștampila pe buletinul de vot. După ce alegătorul primește buletinul de vot, trebuie să aleagă candidatul pentru care dorește să voteze și să aplice ștampila pe caseta corespunzătoare numelui acestuia.
Este important ca alegătorul să pună ștampila într-un mod clar, astfel încât votul să fie valid. Orice marcaj făcut în afara casetei respective poate duce la anularea votului. Ștampila aplicată pe mai mulți candidați duce direct la anularea votului.
Așadar, este important ca fiecare alegător să fie informat despre ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024 și despre modul corect de a-și exprima opțiunea. Astfel, procesul electoral va fi mai clar și mai transparent, iar fiecare vot va conta în drumul către alegerea președintelui României în 2024.
Citește și: SONDAJ CURS: Se complică lucrurile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din România