O nouă grevă va avea loc în Belgia. Ministerul de Externe a emis un avertisment pentru românii care locuiesc în această țară sau au de gând să călătorească acolo.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belgia că joi va avea loc o manifestaţie naţională a sindicatelor din regat la Bruxelles, context în care sunt preconizate perturbări în transportul public, în special în capitală.
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet ale companiilor de transport public din Regatul Belgiei: www.stib-mivb.be, www.delijn.be.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32(0)23475338, +32(0)23441658, +32(0)23436935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Regatul Belgiei: +32(0)497428663.
Numărul cetățenilor non-belgieni din Uniunea Europeană care locuiesc la Bruxelles este în prezent la un nivel record, potrivit Institutului de Statistică și Analiză din Bruxelles (IBSA).
Institutul raportează că aproximativ unul din patru locuitori din capitala Belgiei deține cetățenia unei țări UE, dar nu este belgian. Cifrele arată că în 2023 trăiau la Bruxelles 287.590 de rezidenți non-belgieni cu cetățenie a unui stat membru UE, reprezentând 23,2% din totalul populației regiunii.
Iar românii sunt pe locul doi ca prezență după francezi. Astfel, sunt 46.572 de rezidenți cu cetățenie română la Bruxelles. Pe lângă 69.984 de francezi și 35.929 de italieni. La polul opus sunt cei din Malta – 351, Cipru – 429 și Estonia – 623.
Dintre cetățenii europeni cu reședința la Bruxelles, românii sunt și cei mai tineri cu o medie de vârstă de 32 de ani, urmați de bulgari și unguri cu 35 de ani. În timp ce luxemburghezii sunt cei mai în vârstă cu o medie de 45 de ani.
În privința prezenței feminine însă suntem la celălalt capăt al topului. Estonele sunt pe primul loc reprezentând 7 din 10 persoane ale grupului național, depășind cu mult România pentru care femeile reprezintă doar 44% din cetățenii prezenți oficial la Bruxelles.
Citește și: Atenționare de călătorie. MAE face un anunț major pentru toți românii din Belgia