România pare să nu scape de valul de cutremure nici în luna februarie. Activitatea seismică este din nou destul de resimțită în mai multe zone din țară, iar ultimul cutremur a avut o intensitate de peste patru grade pe scara Richter și a fost resimțit în mai multe orașe din România, anunță seismologii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
În ziua de 05 Februarie 2024, la ora 23:50:46 (ora locală a României), s-a produs în Muntenia, Ialomița un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 15.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 25km V de Slobozia, 60km S de Buzău, 78km E de București, 89km SE de Ploiești.
Înainte de acest seism au mai avut loc, pe 5 februarie, alte patru seisme. Trei dintre acestea s-au produs în zona Munteniei, în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, județele Argeș și Dâmbovița, iar al patrulea a avut loc în zona Vrancea. Toate au avut o magnitudine până în 3 grade pe scara Richter, însă s-au produs la adâncimi extrem, de mici.
Ai mai putea citi azi și: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli
De la începutul anului și până acum au avut loc 35 de mișcări telurice ale pământului în România, conform site-ului Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cele mai multe cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea, în județele Vrancea și Buzău, dar au fost raportate mișcări tectonice și în Banat – Timiș, în zona seismică Muntenia, în Argeș, Ialomița și Prahova.
În timpul unui cutremur, este important să adopți anumite măsuri de siguranță pentru a te proteja. Iată câteva sfaturi de la reprezentanții INCDFP:
Vezi azi și: Meteo 6-12 februarie. România „sare” peste primăvară. ANM anunță temperaturi extrem de mari