- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă de cutremur cu intensitate 3 în România. INCDFP anunță zonele în care a fost resimțit

06 Feb, 07:54 • Bumbeneci Diana
Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului a confirmat un nou cutremur în România. Este al cincilea seism produs într-o singură zi pe teritoriul țării noastre.
Alertă de cutremur cu intensitate 3 în România. INCDFP anunță zonele în care a fost resimțit

România pare să nu scape de valul de cutremure nici în luna februarie. Activitatea seismică este din nou destul de resimțită în mai multe zone din țară, iar ultimul cutremur a avut o intensitate de peste patru grade pe scara Richter și a fost resimțit în mai multe orașe din România, anunță seismologii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur destul de mare în România

În ziua de 05 Februarie 2024, la ora 23:50:46 (ora locală a României), s-a produs în Muntenia, Ialomița un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 15.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 25km V de Slobozia, 60km S de Buzău, 78km E de București, 89km SE de Ploiești.

cutremur 5 februarie
cutremur 5 februarie

Înainte de acest seism au mai avut loc, pe 5 februarie, alte patru seisme. Trei dintre acestea s-au produs în zona Munteniei, în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, județele Argeș și Dâmbovița, iar al patrulea a avut loc în zona Vrancea. Toate au avut o magnitudine până în 3 grade pe scara Richter, însă s-au produs la adâncimi extrem, de mici.

Ai mai putea citi azi și: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

De la începutul anului și până acum au avut loc 35 de mișcări telurice ale pământului în România, conform site-ului Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cele mai multe cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea, în județele Vrancea și Buzău, dar au fost raportate mișcări tectonice și în Banat – Timiș, în zona seismică Muntenia, în Argeș, Ialomița și Prahova.

Ce trebuie să faci la un cutremur?

În timpul unui cutremur, este important să adopți anumite măsuri de siguranță pentru a te proteja. Iată câteva sfaturi de la reprezentanții INCDFP:

  • Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm și să păstrezi claritatea în gândire pentru a putea lua decizii rapide și corecte.
  • Mergi într-un loc cât mai sigur: Dacă te afli în interiorul unui clădiri, apropie-te de un perete interior, departe de ferestre, oglinzi, sticle și alte obiecte care ar putea să se spargă. Evită să stai sub obiecte grele sau în apropierea mobilierului care s-ar putea răsturna peste tine.
  • Protejează-ți capul și gâtul: Dacă nu te poți adăposti sub o masă sau un birou, acoperă-ți capul și gâtul cu mâinile și caută să te așezi într-o poziție cât mai sigură, de cele mai multe ori fiind bună poziția „ghemuit”.
  • Evacuează clădirile: Dacă te afli într-un clădire mai mare și se declanșează alarma de cutremur, urmează rutele de evacuare și îndreaptă-te către zonele sigure stabilite, dar cu utiliza liftul!
  • Stai departe de obiecte periculoase: Evită să te afli în apropierea țevilor de gaz, aparatelor electrice sau altor obiecte care ar putea să prezinte pericol în timpul unui cutremur.
  • Păstrează-ți echilibrul: Dacă te afli în mișcare în timpul unui cutremur, încearcă să-ți păstrezi echilibrul și să te așezi într-un loc deschis, departe de clădiri, copaci sau alte obiecte care ar putea să cadă.
  • După cutremur: După ce s-a terminat cutremurul, fii pregătit pentru replici mai mici. Verifică dacă există răniți și acordă primul ajutor, dacă este necesar. Ascultă radioul sau urmărește știrile pentru informații actualizate despre situație și instrucțiuni de urmat.

Vezi azi și: Meteo 6-12 februarie. România „sare” peste primăvară. ANM anunță temperaturi extrem de mari

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...