Două noi cutremure în România! Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) informează că a avut loc un cutremur cu magnitudine 2,4 în județul Gorj, după un altul de magnitudine 2,7, în județul Arad.
”În ziua de 09 Noiembrie 2023, la ora 04:33:40 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 10.6 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 18km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68km S de Hunedoara, 83km S de Deva, 95km E de Reșița”, potrivit INFP.
Astfel, potrivit INFP, ”în ziua de 08 Noiembrie 2023 la ora 22:57:11 (ora locală a României) s-a produs în CRIȘANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 7.4km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 23km SE de Arad, 47km NE de Timișoara, 75km SE de Bekescsaba, 91km N de Reșița”.
În acest an, cea mai intensă activitate tectonică a avut loc la data de 14 februarie în județul Gorj, cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter, la o adâncime de 6,3 kilometri, conform datelor publicate de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Ministerul Educației transmite, pentru Dailybusiness.ro că în unitățile de învățământ preuniversitar sunt prevăzute și se desfășoară constant, într-un format integrativ, programe și activități educative privind siguranța în situații de risc, în contextul mai larg de facilitare a educației privind protecția împotriva cutremurelor în cadrul curriculumului național.
„Referitor la curriculumul național – discipline obligatorii din aria curriculară Om și societate, disciplina Geografie (învățământ secundar – gimnaziu/liceu) contribuie direct la educația privind fenomene naturale cu risc asupra vieții umane, precum cutremurele. Complementar, în gimnaziu, disciplina Educație tehnologică și aplicații practice poate genera legături cu alte situații de risc față de cele prevăzute în programa școlară”, ne-a transmis MEC.