- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă de război! Ministrul german al Apărării: „Trebuie să fim pregătiţi pentru război până în 2029”

05 Jun, 21:51 • Stefan Simion
Ministrul Apărării din Germania dă alerta de război. Declarațiile oficialului au creat motive de îngrijorare.
Alertă de război! Ministrul german al Apărării: „Trebuie să fim pregătiţi pentru război până în 2029”

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a transmis că țara sa trebuie să se fie gata pentru cel mai rău scenariu în privinţa unui eventual război în Europa, scrie Deutsche Welle. Au fost luate decizii majore

Ministrul Apărării din Germania dă alerta de război

Boris Pistorius a transmis, prin intermediul unui mesaj public că Germania trebuie să-și consolideze forțele armate. „Trebuie să fim pregătiți pentru război până în 2029”, a spus ministrul german.

„Trebuie să asigurăm descurajarea, pentru ca situația să nu se înrăutățească”, a precizat el, adăugând că finanțele, materialele și personalul sunt esențiale pentru acest obiectiv.

„În caz de urgență, avem nevoie de tinere și tineri puternici, care să poată apăra această țară”, a mai spus Boris Pistorius. Ministrul a precizat că, din acest motiv, ar putea fi necesară o „nouă formă de serviciu militar”, care „nu poate fi complet scutită de obligații”.

Citește și: Frunzele care îți vopsesc părul instant. Costă doar 5 lei

Boris Pistorius, despre teama de război
Boris Pistorius, despre teama de război

Germania a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2011, însă la ora actuală, peste 50% dintre cetățenii germani sunt de acord cu reintroducerea acestuia, potrivit unui sondaj realizat chiar în primele luni din 2024.

Declarațiile lui Pistorius au fost făcute în momentul în care guvernul german a aprobat un nou document pentru apărarea militară și civilă a Germaniei, care stabilește responsabilitățile Bundeswehr, organizațiilor umanitare și autorităților de apărare civilă în caz de dezastre și războaie.

Noile reguli înlocuiesc un document mai vechi, din 1989. Documentul nou include acum amenințările cibernetice și războiul hibrid.

Boris Pistorius pleacă în Republica Moldova

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, va efectua vineri o vizită oficială în Republica Moldova. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova și transmisă de agenția INFOTAG, conform Rador Radio România.

În cadrul acestei vizite, Boris Pistorius se va întâlni cu omologul său moldovean, Anatolii Nosatii, pentru discuții bilaterale. Cei doi miniștri ai Apărării vor participa la o ceremonie oficială de predare a unui lot de echipamente medicale și vehicule militare donate de Germania către Armata Națională a Moldovei.

Transferurile anterioare de echipamente militare

Anul trecut, Germania a furnizat Moldovei 19 transportoare blindate pentru trupe, model Piranha III. Acordul de livrare a fost semnat în timpul vizitei fostului ministru german al Apărării, Christine Lambrecht, la Chișinău, în noiembrie 2022. Primele trei vehicule blindate din acest lot au fost livrate în ianuarie 2023, iar ultimele patru au ajuns în noiembrie 2023.

Ministrul Anatolii Nosatii a declarat că „APC-urile Piranha au fost incluse în procesele de instruire, datorită cărora a fost îmbunătățită eficiența instruirii și compatibilitatea luptătorilor cu partenerii cu care se antrenează”. Aceste vehicule sunt folosite în principal pentru pregătirea soldaților din Batalionul 22 de menținere a păcii, care participă la misiuni internaționale de menținere a păcii​ (Euronews)​.

Transportoarele blindate Piranha furnizate de Germania sunt de origine daneză și fabricate în Elveția, fiind echipate cu componente germane de înaltă calitate. Acestea includ un motor MTU 6V182 TE22, transmisie ZF 7HP600 și un modul de luptă cu mitralieră Krauss-Maffei-Wegmann de 12,7 mm. Este important de menționat că Elveția a blocat anterior transferul acestor vehicule către Ucraina din cauza politicii sale de neutralitate, care interzice furnizarea de echipamente militare către state aflate în conflict armat.

Citește și: Actele de identitate vor putea fi eliberate și în acest weekend. A fost anunțat programul

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult