Cutremurul din Oltenia a avut replică după replică. Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului face publice informații ieșite din comun, anunță știripesurse. Cutremurul de 5.7 grade produs pe 14 februarie în Oltenia a avut nu mai puțin de 160 de replici, din care circa 60 s-au petrecut astăzi, de la orele dimineții. La primele ore ale dimineții, INCFDP anunța că au fost înregistrate 95 de replici. Iată ce spunea INFP de dimineață:
Reprezentanții INFP au transmis, în cursul zilei de azi, că mișcarea tectonică ce a avut magnitudinea de 5,7 s-a produs în judeţul Gorj și a avut până acum 94 de replici, de intensitate mai mică, iar acestea vor continua să se producă în zilele următoare. Estimările cu privire la zona seismică Gorj au fost depăşite, întregul fenomen urmând a fi analizat în perioada următoare, odată cu montarea de noi echipamente. Oficialii INFP au mai explicat că nu există nicăieri în lume modalităţi de prezicere a cutremurelor, deoarece aceste fenomene sunt imprevizibile.
„Ieri, la ora 15:16 minute, s-a produs un alt cutremur cu magnitudine 5,7 urmat de peste 94 de replici până în prezent. Intensitatea epicentrală la al doilea cutremur a fost de 6 grade spre 7 grade, au fost localităţi în zona epicentrală unde intensitatea a depăşit 7 grade. Cutremurul s-a simţit pe o arie foarte mare, până în Serbia, Ungaria, la Cluj, în zona de nord a României”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al INFP, Constantin Ionescu.
Reprezentanții Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță că activitatea în zona seismică Gorj s-a intensificat foarte mult în ultima perioadă. Până în prezent, zona seismică din Vrancea avea cea mai mare activitate, însă de două zile, activitatea seismică din Olt a ajuns la un record istoric.
„Este o zonă seismică cunoscută, are o activitate în general slabă şi moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani de când aveam noi înregistrări. Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că calculele noastre indicau pentru această zonă o intensitate maximă de 5,5”, au precizat specialiştii INFP.
Te mai poate interesa și: Majorare alocații 2023. Ce venituri primesc românii în perioada următoare