- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă în România! E risc ridicat de viituri după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări

18 Sep, 20:41 • Preda Silvia
Este alertă pe Dunăre, după ce fluviul a ieşit deja din matcă în Austria, Slovacia şi Ungaria. Autoritățile se tem că viitura se îndreaptă spre România.
Alertă în România! E risc ridicat de viituri după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări

Peste doar câteva zile, debitul Dunării va fi dublu faţă de cel normal pentru această perioadă din an, iar primarii localităţilor de pe malurile Dunării, din România, trebuie să fie pregătiţi pentru evacuări, arată Observator.

Debitul Dunării crește tot mai mult iar viitura se îndreaptă către România. În prezent, debitul Dunării la intrarea în ţară este de 3.400 de metri cubi pe secundă, sub media lunii septembrie.

Dunărea va continua să se umfle până pe 25 septembrie, când debitul este estimat la 8.500 de metri cubi pe secundă, de două ori peste cel normal.

Ministerul Mediului a pus în alertă primarii din numeroase localităţi aflate la intrarea Dunării în ţară. Autoritățile trebuie să evacueze oamenii, dar şi bunurile aflate în zonele unde fluviul ar putea depăşi cotele de apărare.

La Porţile de Fier au luat măsurile la timp pentru a preveni o viitură care se preconizează că va intra la noi în ţară, la Baziaş. Vom vedea, este voia Domnului şi să sperăm că vom trece cu bine şi peste această problemă”, a declarat Olgița Ghiță, primarul din localitatea Socol

În prezent, nivelul apei este în creştere în majoritatea localităţilor de pe Dunăre. Măsurătorile se fac din 12 în 12 ore, transmit oficialii.

Risc de viitură în România
Risc de viitură în România

Citește și: Ligia Deca, anunț din zona inundațiilor. Elevii vor face din nou ore în sistem hibrid!

Pe teritoriul judeţului Giurgiu avem 73 de kilometri de diguri. Nivelul ridicat al apei poate fi deversat pe terenurile agricole ca primă măsură ceea ce va împiedica să ajungă în zonele locuite”, a declarat Florentina Stănculescu, prefect Giurgiu.

O nouă viitură se îndreaptă spre România

Autorităţile transmit că pot controla debitul Dunării încă de la barajul Porţile de Fier prin deversări controlate.

Vom avea, cel mai probabil, un maxim care se va apropia de 10.000 de metri cubi pe secundă, dar asta nu este o situaţie de negestionat pentru că, vă reamintesc, în 2006 am avut la Baziaş 15.800 de metri cubi pe secundă şi autorităţile române s-au descurcat”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Și Hidroelectrica a transmis că amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier este pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii.

Viena, Bratislava şi Budapesta au fost deja afectate de ieşirea fluviului din matcă.

Vezi și: Guvernul a decis: 10.000 de lei pentru fiecare familie a cărei casă a fost distrusă de inundații