Zeci de orașe din România ar trebui să redevină comune. Țara noastră are la ora actuală aproape 80 de localități prea mici pentru actuala clasificare, potrivit datelor culese la recensământ. Aproape 40 de orașe au sub 5.000 de locuitori și aproape 40 de municipii au sub 25.000, anunță Antena3.
Aproape 80 de orașe și municipii din România nu mai îndeplinesc criteriul „populație” care le încadra în respectiva categorie. Ultimele date din recensământul din 2022 scot la iveală criterii nebănuite.
Schimbarea categoriei localității ar afecta sever veniturile funcționarilor publici. De asemenea, duce la scăderea taxelor locale. Spre exemplu, în Brașov există situații în care anumite localități nu mai îndeplinesc condițiile.
„La noi, la Brașov, avem la Predeal, Rupea și Codlea o populație mai mică decât în 2011, în sensul că aceste localități chiar au căzut sub pragurile la nivelul cărora se aflau la recensământul de acum 12 ani”, a precizat directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Brașov, Mihaela Pâtea.
Datele de la recensământ mai arată că Predealul are 4.020 de locuitori, iar Rupea 4.907 locuitori. Legea prevede că într-o localitate, ca aceasta să poată fi încadrată ca oraș, trebuie să existe cel puțin 5.000 de locuitori.
Ai mai putea citi: Recensământ România. Populația Bucureștiului a scăzut la 1,71 milioane de locuitori
Mai mult, municipii pot fi orașele cu minim 25.000 de locuitori. Mai mult, Codlea mai are, potrivit datelor culese, 20.534 de locuitori.
„În privința reclasificării unor localități, potrivit Legii 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, secțiunea a IV-a, rețeaua de localități, trecerea localităților de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populației prin referendum și a instituțiilor implicate, în condițiile legii”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul din Brașov, potrivit Adevarul.ro.
La ora actuală, în România sunt orașe care nu au nici măcar 2.000 de locuitori. Este vorba despre localitățile Nucet, județul Bihor și Băile Tușnad, județul Harghita. Între cele mai cunoscute orașe prea mici, care nu mai pot fi încadrate la această categorie, se mai numără Azuga, Slănic Moldova, Cavnic, Băile Herculane, Sulina, Făurei și altele.
De asemenea, există municipii care nu au nici măcar 10.000 de locuitori. Este cazul Orșovei și Beiușului, dar nici Vatra Dornei, Urziceni, Calafat sau Adjud nu ar mai putea fi municipii, potrivit criteriului populației.
În afară de acest criteriu extrem de important, orașele și municipiile trebuie să țină cont de mai multe reguli. La oraș, trei sferturi din populație trebuie să fie ocupată în activități neagricole, 70% trebuie să aibă apă în casă și 55% baie și WC în locuință. Potrivit sursei citate, alte prevederi se referă la spitale, medici, școli, baze sportive, hoteluri, străzi modernizate, spații verzi și depozite de deșeuri.
Vezi tot pe acest subiect și: Din cele 19 milioane de persoane înregistrate la recensământ, doar 14,8 milioane sunt români. Câți sunt din fiecare etnie