Pe 30 august, echipa de polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, a efectuat o percheziție la domiciliul unei persoane într-un caz legat de falsificarea de bani.
Citește și: Vești rele de la Bruxelles. România eșuează pe bandă rulantă și este pe cale să piardă toți banii europeni
Astfel, oamenii legii au pus în aplicare un mandat de percheziție la locuința unui bărbat în vârstă de 48 de ani din județul Satu Mare, suspectat de comiterea infracțiunii de introducere în circulație a unor valori falsificate. În timpul percheziției, a fost găsită și confiscată o bancnotă falsificată de 100 de euro, precum și un telefon mobil.
În urma investigațiilor desfășurate de polițiști, s-a descoperit că bărbatul ar fi introdus în județul Satu Mare un număr de 39 de bancnote falsificate de 100 de euro. Acesta a fost dus la sediul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare pentru a fi interogat.
Pe baza probelor, a fost decisă reținerea bărbatului pentru o perioadă de 24 de ore și va fi prezentat în fața instanței cu propuneri pentru luarea măsurilor legale necesare. În desfășurarea acestei acțiuni, au fost implicați și jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare.
În luna mai a acestui an, în București mai multe bancomate au fost alimentate cu bani falși. Potrivit datelor emise de IGPR, în cursul lunii noiembrie 2022, mai multe bancomate ale unei bănci din Capitală au fost alimentate cu bancnote false, în valoare de 500 de euro. Ultimele informații relatate de antena3.ro arată că polițiștii au efectuat patru percheziții domiciliare în cursul zilei de astăzi.
Totul s-a întâmplat în cursul lunii noiembrie 2022. Suspecții au introdus bancnote contrafăcute, în valoare de 500 de euro, în mai multe bancomate din Capitală. În total, pe parcursul a trei zile, 486 astfel de bancnote au fost alimentate. Dintre acestea, doar 6 au fost blocate de aparatele multifuncționale. Restul au fost acceptate.
Poliția trage un semnal de alarmă. Autoritățile române transmit că bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos. Mai mult decât atât, banii falși sunt greu de detectat, chiar imposibil cu ochiul liber. Practica este cunoscută la nivel european, pentru calitatea superioară a contrafacerii.