Sistemul național de pensii este la un pas de colaps. Numărul angajaților care contribuie la sistemul de pensii este în scădere, în timp ce numărul românilor care se pensionează este în continuă creștere, informează antena3.ro.
Peste 1,58 de milioane de români încasează lunar salariul minim pe economie, potrivit statisticilor oficiale. Situația este cu atât mai întâlnită în sectoarele construcțiilor, transportului rutier, dar și în comerțul cu amănuntul. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că încă există angajatori care plătesc salariul minim în acte, iar o parte din renumerație este primită de salariat la negru.
Practic, este adăugată și mai multă presiune pe bugetul de pensii, care încasează mai puține contribuții. Veștile proaste ar putea veni cu adevărat în 2030, atunci când generația decreților va ajunge la vârsta de pensionare.
1 din 3 români va avea peste 65 de ani, în comparație cu doar 20% din populația din 2015. Numărul de pensionari va crește semnificativ în următorii ani, dar mai mult decât atât, un român care câștigă acum 4.000 de lei pe lună, va încasa doar 1.200 de lei la pensie. Suma este mult prea mică pentru a supraviețui.
Mulți români se gândesc să economisească sau să pună bani pe un card, pentru a-și asigura traiul la bătrânețe. Cu toate acestea, persoanele care iau în calcul astfel de variante trebuie să știe că în decursul a 20 – 30 ani, banii își vor pierde semnificativ valoarea, totul din cauza inflației. Prin urmare, singura soluție pare a fi un fond privat de pensii sau orice altă metodă de a investi banii.
CNPP a explicat printr-un calcul ce salariu ar trebui să aibă acum un român, pentru a avea o pensie decentă de 3.000 de lei. Valoarea punctului de pensie este de 1.785 de lei, după ce a crescut cu 12,5% din anii precedenți.
CNPP determină cuantumul pensiei prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Pentru ca un român să aibă o pensie de 3.000 de lei după o întreagă viață de muncă, dacă iese la pensie anul acesta ar fi trebuit să câștige un salariu pe toată perioada muncită raportat într-o proporție de 1.68 la salariul mediu brut din fiecare lună a serviciului.
Având în vedere că salariul mediu brut în anul 2023 se încadrează în marja de 6.789 de lei, atunci, ajustând mereu calculul la indicii economici istorici din momentul începerii activității economice și până în prezent, pentru a obține o pensie de 3000 de lei, un român ar trebui să fi menținut venituri brute constante echivalente unui salariu brut lunar din 2023 de aproximativ 11.400 de lei.
Citește și despre următorul subiect: Angajații AMEPIP vor avea salarii mai mari cu 50% decât cei din Guvern. Câți salariați vor lucra la agenția care va monitoriza companiile de stat