Mai sunt doar câteva zile până când Poșta Română începe oficial distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor, iar șeful CNPP a făcut un anunț major pentru pensionari. Daniel Baciu a transmis că angajații din Ministerul Muncii fac eforturi peste măsură pentru cea mai mare recalculare din ultima jumătate de secol, motiv pentru care ar putea apărea erori destul de multe. Statul nu-și dorește să ajungă la proces cu cetățenii, de aceea este extrem de important ca fiecare să verifice datele și să semnaleze dacă sunt nereguli în funcție de vechimea pe care o au și calculele pe care le-au făcut.
Pe marginea acestui subiect, directorul Casei Naționale de Pensii Publice a anunțat că angajații din Ministerul Muncii lucrează chiar și până la ora 22 pentru a putea finaliza procesul recalculării. Bugetarii vin la muncă și în weekend, lucrează în ture și au reușit, până la data de 6 august, să rezolve 85% din proces. După ce vor termina de calculat, deciziile vor ajunge direct la pensionari, în primele două săptămâni ale lunii septembrie. Angajații de la Poșta Română urmează să le aducă la casele seniorilor, pentru a le preda personal.
„Să știți că este un efort incomensurabil. Acum, colegii mei sunt la serviciu, se lucrează și în ture până la orele 22. Se lucrează și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces să fie finalizat în termenii asumați. Până în data de 15 august trebuie să le finalizăm și să le calculăm și să le tipărim. Apoi trebuie să ca Poșta Română să le expedieze către pensionari. Suntem în grafic. Peste 85% din numărul total al pensionarilor, adică în jur de 4 milioane, a fost deja finalizat. Vineri se va finaliza acest proces, astfel încât colegii de la Poștă să aibă suficient timp pentru a le expedia către destinatari”, a transmis Daniel Baciu la România TV.
Șeful CNPP a transmis că a luat la cunoștință faptul că ar putea exista și greșeli pe deciziile de recalculare, ca urmare a volumului mare de muncă. Casa de Pensii nu vrea să ajungă la proces cu cetățenii, motiv pentru care i-a anunțat pe pensionarii țării să verifice documentele. Dacă românii vor identifica erori, pot merge în audiență și să rezolve problema fără să mai ajungă în instanță. Nu este nevoie să dea statul în judecată pentru a-și primi, corect, pensiile.
„Cred că nimeni dintre noi nu ne dorim să se ajungă în instanță și am convingerea că deciziile sunt corect calculate. Pe de alta parte, trebuie să admitem ca există poate și eroare umană, deci până la judecată, trebuie să existe o procedură prealabilă. Orice pensionar care are orice nelămurire, poate să vină în audiență pentru a depune o petiție. Aceste lucruri ar trebui să fie rezolvate înainte să ajungem în instanță. Nu ne dorim să se ajungă aici”, a spus Daniel Baciu pentru România TV.
Ai mai putea citi: 434 de milioane de lei ajutor de stat pentru români. Cine poate fi eligibil