Județul Galați va fi sub avertizare hidrologică și meteorologică de Cod Portocaliu începând cu ora 20:00, iar de la miezul nopții până pe 30 septembrie la ora 9:00, va fi sub avertizare Cod Roșu pentru ploi și inundații.
În acest context, prefectul Andreea-Anamaria Naggar a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta măsuri preventive, inclusiv evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu risc de inundații.
„Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20,00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00,00 şi până pe data de 30 septembrie, ora 9,00, sub avertizare Cod Roşu de ploi, cât şi de inundaţii.
În acest context, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora.
Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii”, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Galaţi, pe pagina de Facebook.
Te-ar mai putea interesa și: Motivul pentru care Marcel Ciolacu a plecat de la inundațiile din Galați direct la Constanța. Are legătură cu fiul lui
foto: Galați
În județul Galați, un contingent de 1.300 de militari, inclusiv pompieri, jandarmi și militari din Ministerul Apărării Naționale (MApN), este mobilizat pentru a face față situației de urgență provocate de avertizările de inundații. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați va dubla turele de serviciu.
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) a pornit utilajele pentru intervenții rapide la poduri și podețe, prevenind colmatarea acestora.
Autoritățile au instituit permanență în toate primăriile din județ. Toate sistemele de alarmare au fost verificate, iar persoanele vulnerabile care nu pot să se autoevacueze au fost identificate, astfel încât să se poată interveni prompt pentru siguranța lor.
„Avem 1.300 de militari (pompieri, jandarmi şi militari MApN) în teren. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi va dubla tura de serviciu. SGA are utilaje în teren pentru a interveni dacă se va impune la poduri şi podeţe, astfel încât să nu se colmateze aceste zone.
Se instituie permanenţă în toate primăriile din judeţul Galaţi. S-au verificat toate sistemele de alarmare şi s-au identificat persoanele vulnerabile care nu se pot autoevacua”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Teodora Diaconiţa.
Prefectul Andreea-Anamaria Naggar a spus că protejarea vieților cetățenilor este o prioritate în contextul avertizărilor de inundații. Ea a făcut apel la populație să colaboreze cu autoritățile, să respecte indicațiile primite și să se pregătească pentru evacuare. Măsurile de relocare din zonele cu risc ridicat de inundații sunt considerate cele mai eficiente în acest moment.
„Protejarea vieţilor este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toţi cetăţenii să colaboreze cu autorităţile, să respecte indicaţiile primite şi să fie pregătiţi pentru evacuare.
Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuinţele aflate în zone cu risc mare de inundaţii fiind cea mai bună soluţie în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti şi pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale”, a explicat prefectul Andreea-Anamaria Naggar.
Te-ar mai putea interesa și: Inundațiile din Galaţi, pe prima pagină în presa internaţională. BBC: „Furtuna Boris s-a dovedit mortală în România”