Autoritățile sunt în alertă după ce un focar de gripă aviară a fost confirmat în țara noastră, în județul Neamț. Virusul înalt patogen a fost descoperit la mai multe lebede de vară care au fost găsite moarte.
Focar de gripă aviară confirmat în România. Autoritățile din țara noastră sunt în alertă după ce un focar de gripă aviară a fost confirmat la o populație de păsări sălbatice.
Având în vedere confirmarea prezenței virusului gripei aviare H5N1 înalt patogen la lebedele de vară găsite moarte în zona Lacul Bâtca Doamnei, Alexandru cel Bun, Direcția de Sănătate Publică Neamț recomandă populației o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, potrivit tvmneamt.ro.
Ce trebuie să facem pentru a preveni răspândirea de gripă aviară
1. Evitați sursele de expunere ori de cate ori este posibil:
evitați păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță,
evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte,
evitați contactul cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.
2. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări;
3. Nu manipulați păsări moarte.
4. Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
5. Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.
6. Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
7. Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.
Măsuri de precauție la prepararea cărnii de pasăre
Medicii au mai transmis o serie de recomandări și pentru situațiile în care preparați carnea de pasăre. Astfel:
separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate,
nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate,
spălați-vă pe mâini înainte, între și după operațiile de manipulare a alimentelor crude,
nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic,
carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare,
înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun,
nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic. După manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult