Producția de energie electrică a României s-a prăbușit în al doilea trimestru al anului. Anunțul a fost făcut de OMV Petrom, unul dintre cei mai importanți producători din țară, care citează date prezentate de Transelectrica.
″Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul național de electricitate a scăzut ușor, cu 1%, în T2 2024, comparativ cu T2 2023, în timp ce producția națională a scăzut cu 19%, România fiind importator net de energie electrică în T2 2024, comparativ cu exportator net în T2 2023″, se arată în raportul semestrial al companiei.
Citește și: Ce facturi vor plăti românii începând cu 31 martie 2025? Anunțul momentului de la Ministerul Energiei
„Pe întreg semestrul 1 2024, scăderea producției a fost de 9%, potrivit sursei citate. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că, în primele 5 luni din 2024, producția de energie a României s-a redus cu 9,3%. Cele mai mari scăderi de producție au fost consemnate de hidrocentrale (cu aproape 20%) și parcuri eoliene (-16%), în timp ce capacitățile fotovoltaice (inclusiv prosumatorii) și-au majorat generarea cu 57,5%”, anunță OMV.
Importul de energie a crescut cu 56,4%. Luna care tocmai s-a încheie a adus un import constant, dar România nu a reușit să-și asigure necesarul de electricitate din producția proprie, importând masiv, în special la vârful de consum de seară, ceea ce a dus și la scumpiri dramatice pe piețele angro spot.
Pe marginea acestui subiect, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că, pe termen scurt, au fost luate măsuri pentru creșterea producției de energie electrică din partea producătorilor români, iar prin acestea au fost aduși în Sistemul Energetic Național încă 400-500 de megawați, iar pe termen mai lung, autoritățile vor face tot ce e posibil pentru amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune și a exploatărilor miniere care le alimentează cu combustibil, prin negocieri în acest sens cu Comisia Europeană.
Ce facturi vor plăti românii în 2025
„Până în 1 aprilie 2025 vom avea o definiţie a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic, astfel încât măsurile de sprijin, aceste subvenţii pe care statul le-a acordat, să nu se aplice otova indiferent de nivelul de venitul al familiei, ci numai în funcţie de nivelul de consum, aşa cum a fost până acum.
Deci am pornit lucrul cu Ministerul Muncii, cu ANAF-ul, cu INS-ul, cu Ministerul de Finanţe, astfel încât până în aprilie anul viitor să putem avea această măsură pregătită, pentru că în situaţia actuală, un apartament gol din Primăverii, unde consumul este sub 100 de kWh, beneficiază de acelaşi sprijin din partea statului precum apartamentul unei familii cu, poate, trei copii, care are salariu minim pe economie şi face economie la energie electrică, astfel încât să se încadreze în consum de 100 de kWh pe lună”, a afirmat Sebastian Burduja, citat de monitorulexpres.ro.
Burduja a mai făcut apel și la distributori și i-a sfătuit să investească banii nerambursabili în reţea.
Citește și: Facturile la energie pot exploda din cauza caniculei. Românii riscă să plătească prețuri istorice în 2024