Mii de rezerviști din România au fost chemați în armată, în această perioadă. Cei care nu se vor prezenta, vor plăti amenzi colosale, potrivit fanatik.ro.
Conform cifrelor oficiale, România are zeci de mii de rezerviști. Dintre aceștia, 6.000 de persoane, din județele Prahova și Dâmbovița, participă în perioada 2 – 7 septembrie, la un amplu exercițiu de mobilizare, care se organizează o dată la câțiva ani.
Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. Armata devine obligatorie!
foto: armată
Un rezervist din Prahova, aflat acum în serviciul militar, a declarat că a îmbrăcat din nou uniforma și a luat arma pentru a participa la exerciții de tragere. El a adăugat, cu umor, că nu a tras cu arma de 25 de ani și speră să aibă succes în acest exercițiu.
„Am luat uniforma din nou, arma din nou şi acum urmează să tragem. E o zi frumoasă”, spune un rezervist din Prahova, potrivit observatornews.ro.
„Acum 25 de ani. Măcar jumătate să nimeresc”, a răspuns bărbatul, întrebat fiind când a tras ultima dată cu arma.
Autoritățile statului au inițiat aceste verificări pentru a evalua pregătirea populației pentru apărare. Exercițiile implică utilizarea armamentului individual al rezerviștilor, dar și prezentarea noii tehnici și aparaturii recent introduse în dotarea Armatei Române.
Iulian Daniluc, responsabilul exercițiului, a explicat că scopul este de a asigura că rezerviștii sunt familiarizați, atât cu echipamentele vechi, cât și cu cele noi. Aceste verificări sunt parte dintr-un plan mai amplu de pregătire și evaluare a capacității de apărare națională.
„Tragerile se execută cu armamentul din dotare, armamentul individual al fiecărui rezervist, dar în același timp li se prezintă și tehnică nouă intrată în dotarea Armatei Române, respectiv anumită aparatură”, spune Iulian Daniluc, conducătorul exerciţiului.
La începutul anului 2024, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a declarat că apărarea teritoriului național al României implică o forță totală de 135.000 de persoane. Această forță include 80.000 sau 81.000 de militari activi, în funcție de includerea personalului civil, și 55.000 de rezerviști.
Combinația de militari activi și rezerviști sunt resursa principală pentru apărarea națională. Generalul Bălăceanu a subliniat importanța acestei structuri în contextul articolului 5, care se referă la apărarea colectivă.
„Apărarea teritoriului național al României, fie ea și-n contextul art 5, înseamnă 80.000 de militari activi sau 81.000, includem și personalul civil, plus 55.000 de rezerviști. Vorbim așadar de o forță de 135.000 de oameni. Asta înseamnă o forță compusă din militari activi plus rezerviști”, a spus generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, la începutul anului 2024.
Rezerviștii care refuză să se prezinte în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă o amendă de aproape 4.000 de lei, potrivit legii în vigoare.
Te-ar mai putea interesa și: Armata obligatorie în România. Traian Băsescu: „Ai obligația să reziști 30 de zile”