- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă pentru băutorii de cafea. Ce se întâmplă cu prețul boabelor la nivel mondial

12 Jul, 15:06 • Bumbeneci Diana
Boabele de cafea, în creștere pe burse de peste un an. Care sunt perspectivele pentru „combustibilul" din ceașca de dimineață?
Alertă pentru băutorii de cafea. Ce se întâmplă cu prețul boabelor la nivel mondial

Prețul boabelor de cafea, aflat pe o pantă ascendentă de mai bine de un an, ar putea face ca, în curând, licoarea de dimineață să devină tot mai scumpă și mai puțin accesibilă pentru consumatorii finali, arată într-o analiză de piață Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Alertă pentru băutorii de cafea

După creșteri de peste 70% pentru materia primă în ultimul an, iubitorii de cafea vor să audă altfel de vești decât cele pe care le oferă Giuseppe Lavazza, președintele CA al grupului.

Prețul cafelei pentru consumatori, în magazinele din Marea Britanie, ar putea crește cu încă 10%, potrivit producătorului Lavazza, continuând avansul de 15% de la începutul anului. Lanțurile de aprovizionare sunt sub o „presiune dramatică”, potrivit acestuia.

În mod tradițional, cafeaua arabica, mai aromată și cu un conținut mai redus de cofeină, tinde să fie mai volatilă pe bursă. Prețurile sunt, cu închiderea de marți, la 2,5 dolari/livră, (aproximativ 5,52 dolari/kg) pentru contracte futures scadente în septembrie, la mică distanță de vârful istoric de 2,6 dolari/livră din septembrie 2022.

Totuși, fenomenul neobișnuit care se întâmplă acum este o creștere puternică a prețurilor pentru robusta. Acest sortiment, mai rezistent la climat sever și dăunători, obișnuia să aducă o notă de stabilitate în piața cafelei per total, ajutând la „reglare”, în momentele tensionate pentru arabica. Robusta tine să fie utilizată pentru cafeaua instant și pentru espresso.

De data aceasta, varietatea nu doar că nu preia, ci chiar adaugă tensiunii globale: robusta este la maxime record, după ce a crescut cu 13,5% în ultima lună – 27,5% în ultimele trei luni și 102% într-un an, punctează Claudiu Cazacu.

Citește și: Românii care NU au voie să bea mai mult de 1-2 cești de cafea pe zi. Crește riscul de deces

Față de media din această perioadă înregistrată în ultimii 5 ani, de 1,79 dolari/kilogram, prețul actual de 4,63 dolari este cu 158% mai mare. Vorbim despre un trend ascendent care durează deja de aproape 18 luni.Producția din țările-cheie, mai redusă față de perioadele anterioare

Exporturile Vietnamului până în iunie anul acesta sunt de 893 820 de tone, cu 11,4% mai jos față de anul trecut. Dacă recolta următoare din Vietnam va fi insuficientă, așa cum indică estimările actuale, piața ar putea rămâne dezechilibrată, în special pentru că stocurile sunt scăzute și în alte zone.

În Indonezia, alt producător important, producția este, de asemenea, limitată. Vietnamul deține o treime din piața de cafea robusta, iar Indonezia, care produce atât robusta, cât și arabica, deține aproximativ 5% din exporturilor globale – 99% din producție provenind de la mici fermieri, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Boabe de cafea
Boabe de cafea

Seceta cea mai gravă din ultimii aproape zece ani a creat condiții dificile, recolta fiind așteptată în scădere de la 29 milioane de saci (de 60 de kg) în sezonul trecut.

Pentru Lavazza costurile suplimentare au ajuns la 800 milioane de dolari în ultimii doi ani, incluzând și transportul maritim mai lung pentru a ocoli zona riscantă din Marea Roșie. Consumatorii nu s-au oprit, totuși, din achiziții, dar profitul e sub presiune anul acesta, după ce în 2023 a coborât la 68 milioane de Euro de la 95 milioane de Euro în anul anterior.

Noi reglementări la nivel european ar putea însemna obligația de a obține boabe din Brazilia, singura țară care ar respecta regula de cafea crescută pe terenuri care nu au fost despădurite.

Vor fi necesare, de asemenea, geolocalizări precise ale terenului unde sunt produse mărfurile vizate pentru import în UE. Dacă nu se accelerează pregătirea pentru noile cerințe, la implementare, anul viitor, ar putea însemna o ofertă eligibilă mai redusă, cu noi dificultăți pentru procesatori.

Alți producători și lanțurile de cafenele resimt costuri majorate.  Pe bursă, acțiunile Starbucks au pierdut 22% anul acesta. Compania a anunțat scăderea traficului cu 6% și a vânzărilor cu 4%, în ciuda așteptărilor de creștere cu 1% în primul trimestru.

O tentativă de redresare a acțiunilor de la minimele atinse după rezultate nu a avut succes, în ultimele săptămâni titlurile suferind deprecieri pe măsura scumpirilor cafelei robusta.

Poziționările pe piața futures țin de o varietate de factori și nu este exclus ca unele operațiuni de protejare a profitului de către cumpărători să ducă la ajustări temporare descendente, potențial agresive, mai subliniază Claudiu Cazacu.

Cu toate acestea, informațiile actuale referitoare la oferta din piață par a încuraja așteptările investitorilor și speculatorilor optimiști pentru lunile următoare. Pentru consumatori, speranța „potolirii” inflației vine mai degrabă din alte direcții, în timp ce aromatul „combustibil” se arată tot mai prețios.

Ai mai putea citi și: Recorduri de prețuri pentru cafea și cacao. 2024 aduce previziuni sumbre

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. Oferta este limitată, până pe 24 decembrie
Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. ...
Noua metodă prin care escrocii fură banii românilor ce folosesc carduri. Cum era să o pățească un internaut
Noua metodă prin care escrocii fură banii românilor ce folosesc carduri. Cum era să o pățească ...
Mărturiile cutremurătoare ale soțului gravidei moarte în Maternitatea din Botoșani: „Noi încercăm să ne purtăm ca și cum ea este în continuare cu noi”
Mărturiile cutremurătoare ale soțului gravidei moarte în Maternitatea din Botoșani: „Noi încercăm ...
Idei de împodobit bradul de Crăciun. Cele mai potrivite combinații de culori pentru globuri și alte decorațiuni
Idei de împodobit bradul de Crăciun. Cele mai potrivite combinații de culori pentru globuri și alte ...
Top cinci cele mai populare stațiuni de schi din Europa. Destinații de vis pentru iubitorii sporturilor de iarnă
Top cinci cele mai populare stațiuni de schi din Europa. Destinații de vis pentru iubitorii sporturilor ...
Ingredientul secret care îți lasă geamurile curate ca lacrima. Cu ce să le ștergi de fiecare dată, ferestrele tale vor străluci
Ingredientul secret care îți lasă geamurile curate ca lacrima. Cu ce să le ștergi de fiecare dată, ...
Cât te costă pe lună să încălzești casa cu aparatul de aer condiționat
Cât te costă pe lună să încălzești casa cu aparatul de aer condiționat
Comuna din România asaltată de rechinii imobiliari! Nu e lângă București sau Cluj, dar atrage investiții de milioane
Comuna din România asaltată de rechinii imobiliari! Nu e lângă București sau Cluj, dar atrage investiții ...
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...