Mulți români aleg pufuleții ca o variantă de gustare, însă aceștia sunt destul de periculoși pentru sănătatea organismului uman. Specialiștii au realizat o serie de analize în urma cărora au descoperit că pufuleții conțin numeroși aditivi dăunători.
Chiar dacă au puţine ingrediente, unele dintre acestea sunt nocive pentru sănătate. De exemplu, conţin ulei de palmier, considerat periculos pentru organism.
Mai mult, un raport al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului realizat pe mai multe tipuri de pufuleţi, inclusiv cei aromaţi, scoate în evidență faptul că aceștia sunt cu adevărat o problemă pentru sănătate.
Multe persoane recomandă consumul de pufuleţi ca gustare inofensivă în cazul unei diete care să ne ajute să slăbim, însă specialiștii în nutriție nu sunt de acord cu astfel de sfaturi. Spre exemplu, nutriţionistul Cristi Cristea susține că pufuleții trebuie evitați. Acesta consideră că deşi ingredientele de pe etichetă nu dau de gândit, alimentul nu are valori nutriţionale.
„Uite o veste bună despre pufuleţi! Nu conţin gluten, ei conţin mălai, apă, uleiuri, sare. Totuşi, sunt multe persoane care se simt balonate după ce consuma pufuleţi. Dacă ne gândim la ce nutrienţi aduc aceştia, clar pufuleţii nu sunt sănătoşi.
Când e vorba de consum în acest caz vorbim despre moderaţie. Îi poţi mânca din când în când, eu aplic regula 80% alimente sănătoase, 20% alimente mai puţin sănătoase”, a explicat nutriţionistul Cristi Cristea, pe Instagram.
Vezi și: De ce sunt pufuleții atât de periculoși pentru sănătate. Ingredientele nocive pe care le conțin
O statistică realizată de ANPC scoate în evidență şi care sunt ingredientele considerate mai puţin sănătoase:
Pufuleții preferați de foarte mulți români sunt o adevărată problemă pentru sănătate mai ales că aceștia conțin zeci de aditivi şi arome. Mai exact, în situația pufuleților cu gust de brânză, pizza sau ciocolată, aditivii sunt în număr și mai mare, conform raportului celor de la Protecţia Consumatorului.
După ultimele verificări, au fost descoperite 15 tipuri de aditivi alimentari. Este vorba despre: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitină de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acetaţi de sodiu, acid lactic, lactat de calciu şi acid citric.
Cât despre aromele artificiale, acestea sunt: aromă de pizza, aromă de bacon, aromă de ciuperci, aromă de paprica şi aromă de fum. Toate sunt cancerigene dacă sunt consumate în cantități mai mari.