Închiderea magazinelor în zilele de duminică ar putea deveni o realitate în România, ca rezultat al unei propuneri legislative inițiate de doi membri ai Partidului Național Liberal (PNL). Această inițiativă ar putea aduce modificări semnificative în modul în care milioane de români își fac programul, limitând accesul la supermarketuri în timpul sfârșitului de săptămână. Conform acestui proiect de lege, marile magazine ar trebui să-și închidă ușile în zilele de weekend și să își mute activitatea în afara orașelor, inspirându-se astfel din practicile adoptate de unele state din Europa Occidentală, arată România TV.
Propunerea legislativă are ca obiectiv limitarea programului pe care îl au marile magazine. Conform acestui proiect, este posibil ca unele supermarketuri să-și suspende activitatea în zilele de duminică și să fie mutate la o distanță de cel puțin cinci kilometri față de centrele urbane.
Conform proiectului, în weekend ar urma să fie deschise doar piețele și magazinele mici, în timp ce pentru supermarketuri se propune implementarea unui program săptămânal de funcționare redus. Acest program ar cuprinde intervalul 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și ar implica închiderea în zilele de duminică,.
Scopul acestui demers legislativ constă în modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
O altă dispoziție crucială din propunerea legislativă se axează pe relocarea magazinelor mari. Conform acestui proiect, se sugerează că supermarketurile ar trebui mutate în afara orașelor, la o distanță minimă de cinci kilometri de perimetrul urban.
În plus, inițiatorii vor ca în supermarketuri să existe zone distincte dedicate producătorilor români pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone. Aceste zone ar urma să fie separat gestionate de cele destinate produselor importate.
În ultimii ani, mai multe propuneri similare au fost respinse de către Parlament. Cu toate acestea, unii reprezentanți din industrie au argumentat că această modificare ar putea aduce beneficii magazinelor mici și producătorilor locali. Cu toate acestea, există preocupări cu privire la posibila generare de confuzie în rândul consumatorilor ca rezultat al acestei măsuri. Unii analiști anticipază că ar putea afecta afacerile care sunt construite în prezent pe modelul existent.
Te-ar putea interesa și: Vizitele la supermarket au ajuns o dramă pentru români! Cât a ajuns să coste o sticlă de Cola sau de Fanta după scumpirile de la 1 ianuarie 2024