România nu scapă de amenințarea unor noi greve și proteste. În decursul zilei de astăzi, 8 iunie, Alexandru Rafila a vorbit despre riscurile declanșării unei greve generale în sănătate, spune stiripesurse.ro. Ministrul Sănătății a afirmat că posibilitatea este deja luată în considerare de sectorul sanitar, fiind menționată în mai multe rânduri atât de reprezentanții angajaților din sănătate, cât și de salariații din domeniul menționat.
Alexandru Rafila a declarat în cursul zilei de astăzi că posibilitatea declanșării unei greve generale în sănătate este deja menționată atât de reprezentanții angajaților din sănătate, cât și de salariații din sectorul sanitar, fie că vorbim despre medici, asistenți medicali, brancardieri sau infirmieri. Ministrul Sănătății a precizat că discuțiile au fost în permanență constructive și că are siguranța că, cel puțin mai mult de jumătate dintre revendicările prezentate, vor fi realizate în perioada următoare.
„Semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi (privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022 – n.r.) arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, spune Rafila.
Întrebat care este în medie majorarea pentru personalul din sănătate, ministrul a spus că nu se discută despre o majorare medie, ci despre alte tipuri de revendicări, amintind de contractul colectiv de muncă, voucherele de vacanță și nu numai. El a adăugat că prin ordonanța de urgență „s-a adus anexa 2, care include personal auxiliar din sistemul de sănătate şi din alte sisteme, dar în special din sistemul de sănătate, la nivelul valorii salariului din 2022”.
Întrebat dacă vor exista noi măriri de salariu, Alexandru Rafila a menţionat că nu poate să facă niciun fel de comentariu. Ministrul a precizat că așteaptă să găsească o soluție alături de reprezentanți, ulterior, ea va fi comunicată transparent.
„Tatonăm cele mai bune soluţii în care să putem să avem o soluţie pentru dânşii, pentru fiecare dintre categorii, fie că ne referim la medici, la asistenţii medicali sau la personalul de îngrijire, de exemplu infirmiere, încât aceste sporuri, care să nu se numească neapărat sporuri, dar care să ducă la o echilibrare a veniturilor care să poată să fie în funcţiune până în momentul în care noua lege a salarizării intră în funcţiune.
Explorăm împreună cu dânşii, am discutat şi cu cei de la Sanitas şi cu cei de la Solidaritatea Sanitară, am discutat şi cu cei de la Ambulanţă, m-am întâlnit azi de dimineaţă cu ei, n-are rost să intrăm în speculaţii, încercăm să găsim împreună o soluţie şi există o foarte bună bază de dialog, serioasă, asumată şi neconflictuală. Cred că ăsta este lucrul cel mai important”, spune ministrul.
„Greva nu este generată de o anumită categorie profesională sau posibilitatea nu este menţionată de o anumită categorie profesională, este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, n-are niciun fel de importanţă, se repară acum o nedreptate.
Discuţiile în permanenţă au fost constructive şi e vorba de un set de revendicări, iar cel puţin mai mult de jumătate dintre aceste revendicări cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare, iar semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, încheie Rafila.
Citește și despre: Negocierile continuă și între Guvern și angajații din Sănătate! Care sunt principalele priorități pentru care s-au găsit soluții în sistemul medical