Alexandru Rafila, a transmis faptul că în cursul primei jumătăți a acestui an se va implementa programulul screening, iar procesul este pregătit pentru lansare, având legislația corespunzătoare finalizată, după cum transmite Agerpres. Ministrul a subliniat că, deși legislația necesară pentru implementarea programelor de screening este finalizată, este crucial să se asigure că există infrastructura adecvată în spatele acestor inițiative. Cu toate acestea, el a subliniat că în prima jumătate a acestui an se va da startul la primele programe de screening, acoperind diverse aspecte precum bolile cardiovasculare și diabetul.
De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat intenția de a extinde aceste programe și la nivelul cabinetelor de medicină de familie. A adăugat că plata medicilor de familie include în prezent și un pachet de servicii preventive, dintre care screeningul reprezintă o componentă importantă.
„Practic, legislaţia este terminată, însă trebuie să ne asigurăm că există ceva şi în spatele screeningului. Oricum în prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening. Noi facem programe de screening inclusiv la nivelul cabinetelor de medicină de familie – este vorba de bolile cardiovasculare, de diabet. Ne dorim să le extindem. Ştiţi bine că plata medicilor de familie, în momentul de faţă, se face şi pe un pachet de servicii preventive, din care screeningul face parte”, a explicat Alexandru Rafila.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre administrarea antibioticelor fără rețetă. „Prefer să reducem riscurile cât mai mult posibil”
În acest context, Alexandru Rafila a explicat că proiectul considerat cel mai important și cel mai așteptat, după programele referitoare la bolile cardiovasculare și diabet, este acela legat de screeningurile majore incluse în cadrul Planului Național de Combatere a Cancerului. Mai precis, se referă la screeningul pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată și cancerul digestiv. Rafila subliniază importanța acestui demers, având în vedere frecvența crescută a acestor tipuri de cancer și impactul semnificativ pe care îl pot avea asupra sănătății publice.
„Probabil că proiectul cel mai important şi cel mai aşteptat, după bolile cardiovasculare şi diabet, zic eu, pentru că sunt mult mai frecvente, este cel legat de screeningurile majore în cadrul Planului naţional de combatere a cancerului, mă refer la cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată şi cancerul digestiv”, după cum explică ministrul.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că implementarea programelor de screening în sănătate nu trebuie să fie un eșec din primul an și că este esențial să existe un parteneriat solid cu medicii de familie. A menționat că aceștia vor fi plătiți pentru contribuția lor, dar a subliniat importanța abordării serioase și evitarea improvizațiilor, respingând orice folosire a acestor inițiative în scopuri politice sau electorale.
„Nu dorim un astfel de program care să fie un eşec, din primul an de implementare. Avem nevoie de parteneriat cu medicii de familie, care desigur vor fi plătiţi pentru ceea ce fac, dar vrem să-l facem cu seriozitate şi nu o improvizaţie care să fie folosită exclusiv în campanie electorală. Din păcate, există colegi de-ai noştri din alte zone care folosesc aceste chestiuni în scop politic, electoral. Nu e loc de astfel de manifestări politice în sănătate, din punctul meu de vedere. Acţionăm responsabili, cu profesionalism şi cu ceea ce este mai important, cu bună credinţă”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.