Ministrul îndeamnă toți românii să achiziționeze medicamentele de care au nevoie din farmaciile acreditate, astfel au siguranța că beneficiază de un tratament corect, dar în același timp și eficient. Acesta a spus că este nevoie de o informare mai atentă a populației, scrie stiripesurse.ro.
„Orice medicament luăm, trebuie să îndeplinească două condiţii, una este legată de siguranţă şi cea de-a doua este legată de eficacitate. Acest lucru, mai ales în trecut, nu era îndeplinit pentru faptul că existau medicamente falsificate, de multe ori achiziţionate din surse nesigure.
Această problemă a rămas în continuare, achiziţia medicamentelor online în afara farmaciilor autorizate să facă acest lucru şi anume să vândă medicamente online reprezintă în continuare un pericol”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Populația, în mod special pacienții care urmează anumite tipuri de tratamente, au nevoie de mai multă educație în ceea ce privește siguranța pastilelor, crede Rafila. Acesta recomanda evitarea site-urilor care vând pastile mai ieftine sau care promit vindecarea miraculoasă a bolilor de care suferă.
Medicamentele ar trebui achiziționate strict din farmaciile autorizate. Pe platforma on-line a Ministerului Sănătății se pot verificaoperatorii care pot elibera rețete sau tratamente.
Mai citește și: Modificări pentru elevi. Nota la purtare depinde de prezența la școală. Câte absențe mai pot motiva părinții
„Viaţa multor oameni depinde de siguranţa pe care ţi-o dă medicamentul pe care îl iei, să fie un medicament care este eficace şi sigur din punctul de vedere al administrării”, spune ministrul.
Oficialul este de părere că ceea ce se face în momentul de față pentru a informa populația nu este îndeajuns și că este nevoie de mai multă implicare în a explica oamenii și a-i educa pe aceștia cu pivire la riscurile la care se supun în momentul în care administrează medicamentul greșit sau „după ureche”.
„Fie că discutăm de vaccinuri sau alte produse biologice sau de medicamente mai mult sau mai puţin obişnuite, pacientul trebuie să fie informat de unde trebuie să le ia, cum trebuie să le ia şi când trebuie să le ia, iar acest lucru se face prin colaborarea medicului cu farmacistul şi bineînţeles cu organismele care reglementează punerea pe piaţă a produselor, Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor medicale şi Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România”, a mai completat Rafila.
Faptul că avem un astfel de macanism care ne permite să verificăm și să trasabilităm medicamentele, spune Alexandru Rafila, este un mare câștig la nivel european. Se va încerca extinderea aplicabilității acestui sistem și în alte zone.
Te-ar mai putea interesa și: Bani pentru primării de investit în infrastructură. Structura noului plan strategic. Se dau milioane de euro