Acestea sunt alimente din care fiecare dintre noi ar trebui să-și facă stoc acasă pentru situații de urgență. Ne amintim cu toți de recenta pandemie la începutul căreia, înainte de declararea lockdown-ului, oamenii făceau cozi incomensurabile în supermarketuri golind rafturile de produse neperisabile. Conservele, pastele, orezul, făina s-au numărat, la acel moment, printre produsele care se epuizau într-o clipită.
Iată, mai jos, lista produselor alimentare care nu expiră niciodată.
Top 13 alimente care nu expiră niciodată
Migdalele
Migdalele conțin acizi grași mononesaturați și sunt o sursă importantă de fibre și vitamina E. Potrivit organizației „Fruit and Veggis More Matters”, migdalele pot fi păstrate timp de un an dacă sunt depozitate în frigider.
Orezul brun
Orezul brun este bogat în fibre, vitamina E și antioxidanți. Dacă punga nu este deschisă, proprietățile sale îi permit să fie păstrat la temperatura camerei timp de un an. După deschidere, orezul poate fi consumat timp de aproximativ șase luni.
Citeste si S-a lansat aplicația care ajută la reducerea risipei alimentare. Prețuri reduse cu 50%-70% la alimente rămase pe stoc
Semințele de chia
Bogate în fibre și calciu și cunoscute pentru virtuțile lor medicinale (pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale), semințele de chia rămân bune de consumat timp de un an dacă sunt depozitate în frigider.
Curmalele
Curmalele sunt fructe deshidratate în mod natural și bogate în fibre. Pot fi păstrate la temperatura camerei într-un recipient ermetic timp de câteva luni sau congelată timp de un an.
Fasolea uscată
Spre deosebire de fasolea conservată, fasolea uscată nu conține aditivi și conservanți. Nu conține colesterol și este bogată în proteine. Poate fi păstrată până la doi ani într-o cămară.
Lintea
Lintea este unul dintre alimentele care poate fi consumată fără probleme timp de mai mulți ani. Condiția este ca aceasta să fie depozitată într-un borcan închis ermetic și ferită de lumină. Însă, cu trecerea timpului, atât fasolea uscată, cât și lintea vor avea nevoie de o perioadă mai mare de fierbere.
Untul de arahide
Bogat în proteine și grăsimi mononesaturate benefice pentru inimă, untul de arahide poate fi păstrat timp de nouă luni la temperatura camerei dacă borcanul este închis și doar trei luni dacă este deschis.
Citeste si Alimentele vor ajunge la prețuri fără precedent. Un nou avertisment dur pentru români
Ovăzul
Ovăzul este o sursă de fibre, de vitamine și minerale. Conține chiar o cantitate mică de proteine. Păstrat într-un recipient închis, într-un loc răcoros și în care să nu existe umezeală, ovăzul va fi bun de consumat timp de patru luni.
Uleiul de măsline
Bogat în acizi grași mononesaturați, uleiul de măsline poate fi păstrat timp de un an la temperatura camerei. Foarte important, sticla nu trebuie deschisă pentru ca acest termen de valabilitate să se respecte. Odată ce recipientul este deschis, produsul trebuie consumat în maximum șase luni. De asemenea, este important să fie ferit de lumină, deoarece aceasta îi poate dăuna și face să dispară antioxidanții.
Quinoa
Quinoa conține nouă aminoacizi esențiali, ceea ce o face o „proteină completă”. Aceste caracteristici permit ca acest aliment să fie păstrat timp de patru luni într-un dulap.
Mierea
Datorită conținutului său de apă și zahăr, pH-ului acid (3-4,5) și peroxidului de hidrogen produs de albine, mierea poate fi conservată mulți ani cu condiția ca borcanul să rămână bine închis și să fie depozitat într-un loc în care nu există umiditate, potrivit Reader’s Digest.
Citeste si Misterul cercurilor colorate de pe pungile de alimente. Ce nu știau românii despre ele