Alimentele care și-a putea păstra prețul până la sfârșitul anului. Senatorii au decis prelungirea plafonării adausului comercial la alimente până la finalul anului.
Aici intră 14 categorii de produse, printre care pâinea, lactatele, anumite specialităţi de ouă, carnea de pui şi de porc, uleiul, zahărul şi făina. Decizia, care este de fapt un amendament la legea adoptată acum trei luni, nu este însă una definitivă. Pentru a intra în vigoare trebuie să primească şi votul Camerei Deputaţilor.
Citește și: Atenție! Acestea sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în anul 2023
Florin Barbu spune că se apropie sărbătorile de iarnă şi anumite produse consumate de români în acea perioadă ar putea fi incluse în ordonanţa respectivă şi a oferit ca exemplu cozonacul.
„Sigur, ne dorim acest lucru. În primul rând, vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă pe care le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât procesatorii cât şi retailerii.
Nu uităm că se apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă„, a afirmat Florin Barbu, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului ce planuri are privind limitarea adaosului la alimentele de bază.
„Vă dau un singur exemplu – cozonacul poate fi un produs introdus în această ordonanţă, în perioada sărbătorilor de iarnă. V-am spus că vom discuta împreună. Poate fi şi acord, dar eu îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită şi să fie incluse în această ordonanţă şi alte categorii de produse„, a completat ministrul Agriculturii.
La 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de plafonare a adaosului comercial, iar anumite alimente, precum pâinea, laptele, fructele, legumele şi carnea ar trebui să fie mai ieftine.