Alimentele ultraprocesate sunt peste tot și reprezintă peste 50% din produsele alimentare vândute în supermarket-uri. Alimentele ultraprocesate includ produse de patiserie și gustări ambalate, băuturi gazoase, cereale zaharate, semipreparate care conțin aditivi alimentari și produse reconstituite din carne și pește – conținând adesea niveluri ridicate de zahăr, grăsimi și sare adăugate, dar lipsite de vitamine și fibre. Un produs procesat înseamnă orice aliment care a suferit o modificare înainte de a fi pus în vânzare, precum conservare, afumare, pasteurizare, uscare. Alimentele ultra-procesate înseamnă puțin mai mult, respectiv încorporarea de aditivi precum adaos de zahăr, conservanți, arome artificiale, coloranți.
Din acest motiv, în cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că anumite alimente din dieta tipic britanică ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale.
„Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, rezultatele ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (n.r. – sistemul naţional de sănătate britanic)”, a declarat specialistul în alimentaţie Henry Dimbleby pentru The Guardian.
La rândul ei, Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenţi la Amsterdam că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol: „S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială”.
Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani şi au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate. Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală, iar o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.