- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alimentul de care românii nu se pot lipsi! E importat din Spania la prețuri uriașe

10 Sep, 18:12 • Preda Silvia
Datele furnizate de Institutul Național de Statistică arată că România importa anul trecut alimente de 572 de euro/locuitor. Surprinzător, cel mai importat aliment consumat de români vine din Spania.
Alimentul de care românii nu se pot lipsi! E importat din Spania la prețuri uriașe

Alimentele reprezintă aproximativ 10% din totalul importurilor, arată datele INS. În primele şapte luni ale acestui an, țara noastră a importat multă carne de porc din Spania, în valoare de 500 de milioane de euro.

Urmează apoi legumele, fructele, brânzeturile şi lactatele, arată statisticile.

Cel mai importat aliment îl aducem din Spania

În total, în primele șapte luni ale acestui an, România a făcut importuri de peste 72 de miliarde de euro. Sectorul auto a condus clasamentul cu aproximativ 5 miliarde de euro. Urmează apoi medicamentele și telefoanele inteligente.

Am vândut străinilor mărfuri în valoare de 54 de miliarde de euro. Diferenţa dintre ce exportăm şi ce importăm, este, după primele şapte luni, de 18 miliarde de euro, cu 15 procente mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut uşor în luna august. S-au redus cotaţiile la zahăr, carne şi cereale, care au contracarat creşterile de preţuri la produse lactate şi uleiuri vegetale, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

În primele şapte luni ale anului, România a importat foarte multă carne de porc din Spania
În primele şapte luni ale anului, România a importat foarte multă carne de porc din Spania

Citește și: Cresc sau nu taxele și impozitele în 2025? Marcel Ciolacu a făcut anunțul aşteptat de toți românii

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Preţurile la carne au scăzut cu 0,7% comparativ cu luna iulie, în condiţiile în care preţurile la carnea de pui, porc şi oaie au scăzut pe fondul unei cereri modeste de importuri.

Și preţurile la cereale au scăzut cu 0,5%, influenţate de diminuarea preţurilor globale la grâu pe fondul livrărilor la preţuri competitive din regiunea Mării Negre precum şi a producţiei peste aşteptări în Argentina şi SUA.

În schimb, preţurile produselor lactate au crescut cu 2,2% în luna august, ca urmare a exploziei cererii la import pentru lapte praf.

Preţuri mai mari la alimente din cauza secetei

Tona de floarea-soarelui se vinde acum cu 12% mai scump decât în 2023, iar specialiștii se așteaptă ca scumpirile să se mute și la raft.

Și carnea de păsare ar urma să se scumpească, spun specialiștii.

Vezi și: Lista alimentelor care se vor scumpi peste câteva zile. Efectele devastatoare ale secetei încep să se simtă