Alimentul toxic nelipsit de pe masa românilor. Fără pâine multe mâncăruri nu ar avea același gust. Ceea ce nu știu mulți, însă, e că alimentul nu e la fel de bogat în nutrienți ca altele, cum ar fi fructele și legumele.
Pâinea este alimentul care conține calorii și carbohidrați, dar nu e la fel de generoasă când vine vorba de proteine, grăsimi, fibre, vitamine și minerale.
Citește și Studiu inedit. Cum au călătorit românii în primele 8 luni ale anului. Top destinații favorite
Desigur, profilul nutrițional poate să difere în funcție de tipul pâinii. Cea integrală are un conținut mai mare de fibre, iar pâinea cu cereale germinate are un aport valoros de betacaroten, vitamina C și vitamina E, fiind considerată o opțiune bună pentru persoanele care țin dietă și caută alternative de a menține masa nutrițională.
Pâinea are gluten, o proteină care îi dă aluatului o textură elastică și îl ajută să crească mai ușor. Chiar dacă cei mai mulți oameni nu au probleme cu glutenul, alții nu îl pot difera, ceea ce poate duce la mai multe probleme de digestie.
Cercetătorii au făcut tot felul de analize privind impactul pe care îl are făina care e tratată cu dioxid de clor sau bromat de potasiu, substanțele care îi dau culoarea albă. Bromatul de potasiu este cancerigen, fiind responsabil de tumorile tiroidiene, dar și de cele care apar la nivelul celulelor intestinale și ale ficatului. Tocmai de aceea, această subtanță a fost interzisă în multe țări. Alternativa sănătoasă e pâinea obținută din cereale integrale.
„În legătură cu sortimentul de pâine, fiecare trebui să-şi găsească pâinea care să fie pe gustul lui. Din punct de vedere caloric, ele au acelaşi aport, adică aproximativ 230 de calorii pe suta de grame. Doar conţinutul de fibre diferă între pâinea albă şi pâinea intermediară sau neagră”, spunea nutriţionistul Mihaela Bilic, în cadrul unui interviu mai vechi.
Ca să alegem o pâine sănătoasă ar însemna să conțină ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare sau amelioratori de gust.
„Ce înseamnă pâine cu etichetă curată? La ce trebuie să fim atenți când căutăm o pâine de calitate? Să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască. Iar aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin prin metode chimice.
O pâine bună înseamnă timp și răbdare. Înseamnă făină de calitate și rețetă tradițională, cu maia naturală. O pâine bună reprezintă mândria brutarului și satisfacția consumatorului. Cum arată o etichetă curată? Nu se folosesc premixuri, iar sortimentele de făină sunt enumerate individual, în ordinea descrescătoare a prezenței lor în produs. Singurul adaos care este permis este cel de semințe”, a spus Mihaela Bilic.