- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alocația pentru copii, exclusă de la calculul venitului minim în cazul tichetelor educaționale

02 Oct, 21:01 • Amarie Giorgiana
Alocația pentru copii ar trebui exclusă de la calculul venitului net lunar ajustat în cazul tichetelor educaționale pentru preșcolari. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
Alocația pentru copii, exclusă de la calculul venitului minim în cazul tichetelor educaționale

Alocația pentru copii ar trebui exclusă de la calculul venitului net lunar ajustat în cazul tichetelor educaționale pentru preșcolari. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Potrivit reprezentanților, în legislație s-au strecurat informații contradictorii cu privire la stabilirea pragului de venit în cazul părinților care au copii la grădiniță, notează Portal Învățământ.

Citește și: Clasele de gimnaziu și liceu pot avea și peste 26 de elevi. A fost aprobată legea!

Alocația pentru copii, subiect de dezbatere la ISJ Timiș

Oficialii au sesizat că există o contradicție între legea nr. 196/2016 și OUG nr. 33, în privința alocației de stat pentru copii. Mai exact, nu se știe dacă se ia sau nu în calcul stabilirea venitului net lunar ajutat pentru părinții care vor să depună cerere pentru tichetele educaționale în valoare de 500 de lei, au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

“Într-adevăr, există o contradicție între Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, care reglementează venitul net lunar ajustat, și Ordonanța Guvernului nr. 33/2001, aprobată prin Legea nr. 126/2002, respectiv Legea nr. 196/2016 exclude alocația de stat din calculul venitului net lunar ajustat, iar Ordonanța Guvernului nr. 33/2001 o include în calcul”, a confirmat Inspectoratul Școlar, potrivit Edupedu.

Astfel, Inspectoratul Școlar Timiș precizează că în cazul copiilor de grădiniță a ales să se raporteze la Legea nr. 196/2016 care exclude alocația de stat la calcularea pragului de venit, „pentru a asigura un regim unitar și corect pentru toți beneficiarii de tichete sociale pentru sprijin educațional”.

La polul opus, „în cazul elevilor din ciclul primar și gimnazial, să nu se mai facă trimitere la venitul ajustat, ci să se aplice venitul mediu net lunar clasic care include alocația de stat”, a mai transmis ISJ Timiș.

Venitul net lunar ajustat reprezintă suma care revine fiecărui membru al familiei din venitul net lunar total al acestuia, după aplicare coeficienților de echivalență corespunzători dimensiunii familiei. Potrivit legii, beneficiază de tichete educaționale de 500 de lei următoarele categorii:

  • copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an
  • copiii dezavantajați din învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Porgramul național de rechizite școlare
  • copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși, care întrunesc criteriile de venit stabilit în Programul de rechizite școlare.

Cu puțin timp în urmă, Guvernul a prelungit termenul de depunere a cererilor pentru tichetele în valoare de 500 de lei până la data de 23 octombrie. Mai mult, printr-o nouă Ordonanță de urgență, s-a decis că sumele primite pe card în anul precedent sunt valabile până la data de 31 decembrie 2024.

Citește și: Ce județ din România va premia elevii de Ziua Educației? Sumele pornesc de la 1.000 până la 2.500 de lei

Tags: