Alocaţie copii 2023. Alocaţiile au crescut semnificativ în ultimii opt ani, mai exact cu 315% pentru copiii cu vârsta de până ȋn doi ani și cu 609% pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani.
În 2015, alocația era de 200 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între zero şi doi ani, respectiv de doar 42 de lei, pentru copiii între doi și 18 ani.
În prezent, părinții încasează 631 de lei pentru copiii care nu au împlinit încă doi ani și 256 de lei pentru copiii care au depăşit această vârstă.
Cuantumul alocaţiei se calculează în funcţie de rata medie anuală a inflației, comunicată de Institutul Național de Statistică. Prin urmare, alocațiile pentru copii ar urma să crească și de la 1 ianuarie 2024.
În iulie 2023, au beneficiat de acest ajutor 3.516.250 de copii, cei mai mulţi din Bucureşti (360.762) şi din judeţele Iaşi (191.869), Suceava (132.270), Constanţa (123.109) şi Bacău (121.498), informează Agerpres.
Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în judeţele Caraş-Severin – de 303,70 lei, Botoşani (303,55 lei) Ilfov (301,70 lei).
Este lesne de remarcat faptul că suma de bani primită de la stat cu titlul de alocaţie pentru copii este insuficientă pentru nevoile copilului. Cu toate astea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții pot oferi un sprijin copiilor lor, în special când aceștia ajung la vârsta majoratului, vârstă de la care şi nevoile cresc. Este vârsta la care mulţi adolescenţi îşi doresc o maşină, să plece din casa părintească, chiar dacă acest lucru nu îndeamnă neapărat achiziţionarea unei locuinţe, ci doar o chirie sau să-şi cumpere haine de firmă.
„Asigurarea unui start bun în viață este o prioritate pentru părinții și viitorii părinți. Acoperirea costurilor educației, asigurarea primei mașini sau economisirea pentru prima locuință sunt obiective comune în viața tinerilor când depășesc pragul vârstei de 18-20 de ani.
În acest moment, părinții pot juca un rol semnificativ în asigurarea unui început financiar stabil pentru copiii lor, evitându-le astfel situații dificile, datorii sau credite. Cu toate acestea, resursele financiare pot fi limitate, motiv pentru care obiectivele trebuie planificate cu grijă din timp. Un instrument foarte util pentru părinți este gestionarea eficientă a alocației oferite de stat”, spune Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.
Citeste si Alocaţii copii 2023. Soluţia simplă pentru a găsi copilul pe card peste 60.000 de lei la majorat
Iată care ar fi opţiunile de economisire:
Deşi poate părea greu de crezut, bani economisiţi din alocaţiile copiilor pot acoperi costul studiilor! O simulare realizată de wall-street.ro arată că dacă sunt economisite şi investite cum trebuie, alocaţiile din cei 12 ani de şcoală pot susţine studiile la facultate.