- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amazon lansează o versiune modernizată cu AI a serviciului de asistență vocală Alexa și un abonament lunar de 2 dolari

23 May, 14:23 • Bocioacă Bianca
Amazon își actualizează asistentul vocal alexa vechi de 10 ani cu inteligență artificială generativă și intenționează să perceapă o taxă lunară de abonament.
Amazon lansează o versiune modernizată cu AI a serviciului de asistență vocală Alexa și un abonament lunar de 2 dolari

Amazon va lansa o versiune mai bună a asistentului vocal Alexa, în cea de-a doua jumătate a acestui an, poziționând serviciul pentru a concura mai bine cu noiii chatboți generativi alimentați de inteligență artificială de la companii precum Google și OpenAI, potrivit unor surse familiare cu problema, care au dorit să rămână în anonimat.

Abonamentul Amazon pentru Alexa nu va fi inclus în oferta Prime de 139 de dolari pe an, iar compania nu a stabilit încă prețul. Gigantul tehnilogic a refuzat să comenteze planurile sale pentru Alexa.

Citește și: Șefa FMI, despre inteligența artificială: „Lovește piața muncii ‘ca un tsunami’. Avem foarte puțin timp să pregătim oamenii”

Cu toate că retailerul a uimit consumatorii cu sarcinile vocale ale Alexa în 2014, capacitățile sare ar putea fi considerate învechite pe fondul progresului inteligenței artificiale.

În urmă cu o săptămână, OpenAI a anunțat GPT-4o, cu capacitatea de conversații bidirecționale care pot merge mult mai profund decât Alexa. GPT-40 poate traduce conversațiile în diferite limbi în timp real. Și Google a lansat o funcție vocală similară, generată de AI, pentru Gemeni.

Amazon pregătește un update la Alexa

Fostul vicepreședinte senior pentru dispozitive și servicii al Amazon, David Limp, a declarat, în septembrie 2023, că ia în considerare taxarea pentru o versiune mai puternică a Alexa.

Mulți oameni folosesc Alexa, dar și Siri, funcția de asistent vocal a Apple pentru iPhone-uri, pentru sarcini de bază, precum setarea temportizatoarelor sau alarmelor. Dezvoltarea de noi chatboturi AI în ultimele luni a crescut presiunea la nivel intern asupra unei divizii care a fost văzută cândva ca o preferată a fondatorului Amazon Jeff Bezos, potrivit surselor, dar a fost supusă unor imperative stricte de profit de la plecarea sa.

Când a fost contactată pentru comentarii, Amazon a indicat scrisoarea anuală a acţionarilor companiei, publicată luna trecută. În ea, Andy Jassy, cel care a preluat funcția de CEO al companiei în 2021, a menţionat că Amazon construieşte un număr substanţial de aplicaţii GenAI în fiecare afacere de consum Amazon, adăugând că aceasta include „un Alexa şi mai inteligent şi mai capabil”.

Citește și: Joburi pe cale de dispariție din cauza AI. Inteligența Artificială revoluționează piața muncii

Acum, misiunea companiei este aceea de a transforma Alexa într-un dispozitiv relevant, care rezistă în fața competitorilor.

O sursă a estimat costul utilizării AI generative în Alexa la 2 cenţi per interogare şi a spus că un preţ de 20 USD a fost menţionat la nivel intern. Un altul a sugerat că ar trebui să fie într-o sumă de dolari de o singură cifră, ceea ce ar subcota alte oferte de abonament.

ChatGPT al OpenAI taxează 20 USD pe lună pentru modelele sale avansate. Totuşi, ei indică baza de utilizatori instalată pentru Alexa, cu dispozitive existente în sute de milioane de case, ca o oportunitate, scrie News.ro.