- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ambrozia aduce suferință bucureștenilor alergici – 500.000 de români afectați, dar autoritățile rămân în urmă

04 Oct, 11:01 • Oprea Alina
Ambrozia devine un fenomen periculos pentru oameni, iar aproximativ 500.000 de români sunt afectați de alergia provocată de ambrozie. Primăriile de sector au datoria de a verifica și identifica terenurile infestate.
Ambrozia aduce suferință bucureștenilor alergici - 500.000 de români afectați, dar autoritățile rămân în urmă

Ambrozia este o problemă serioasă care nu este luată în calcul. Bucureștenii se vor confrunta cu aceasta în lunile septembrie și octombrie, acestea fiind lunile în care ambrozia persistă cel mai mult timp. Comisia Europeană a declarat-o ca fiind periculoasă, dar autoritățile bucureștene nu par decât să se complacă în situația dată și nu fac nimic în privința dată, cei care au deja o alergie la această plantă sunt primii care o simt.

„Din luna septembrie începe chinul, mă ustură gâtul, ochii, strănut continuu, nici medicamentele nu mai ajută. E peste tot în oraş, chiar dacă ştiu că e interzisă prin lege.”, declară Alexandra, o persoană alergică la ambrozie, conform celor de la Ziarul Financiar.

Farmaciile sunt arhiline când vine vorba de achiziționarea medicamentului care îi salvează pe oameni de la această alergie. Sunt luate cu asalt, iar medicamentul este vândut în cel mai scurt timp posibil.

„Când am mers să cumpăr antihistaminice, la început de sezon, farmacista mi-a zis că 70% din pacienţi veniseră după astfel de medicamente.”, declară o altă persoană suferindă de alergie la ambrozie, conform Ziarul Financiar.

Citește despre: Amenzi de până la 20.000 lei pentru proprietarii care nu respectă această lege. Categoriile de români care sunt exceptate de la plata amenzii

Ambrozia – o problemă pentru autorități

În perioada actuală, când alergia de ambrozie deja a luat amploare, reprezentanții Primăriei Capitale au făcut câteva declarații cu privire la acest subiect. Intervențiile de identificare și verificare a terenurilor vor avea loc doar din partea primăriilor fiecărui sector.

„Ambrozia este o plantă care creşte spontan, ea nu se cultivă. ALPAB verifică frecvent zonele pe care le administrează pentru a se asigura că acestea nu sunt invadate de ambrozie. Dovada că ALPAB a efectuat verificări cu rigurozitate o reprezintă faptul că la ultimele verificări ale Gărzii de Mediu, în decursul lunii iulie 2023, în spaţiile administrate de ALPAB, prin Serviciul Între­ţinere Spaţii Verzi, nu s-a găsit ambrozie.”, declarație oferită de reprezentanții Direcției de Presă la îndemnarea Ziarul Financiar.

Locația terenurilor este încă necunoscută, rămâne la latitudinea autorităților dacă le găsesc și cum le găsesc. Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București se ocupă de verificarea acestora pentru a smulge ambrozia cu scopul de a nu se mai dezvolta iar polenul să nu se mai genereze. Poliția Locală este și ea implicată, însă declarațiile rămân la fel, terenurile exacte afectate de ambrozie sunt necunoscute, cel mai probabil această perioadă fiind una dificilă pentru cei alergici.

„De asemenea, în situaţii în care agenţii constatatori ai Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti constată zone publice/private, terenuri infestate cu planta ambrozia, acestea sunt comunicate de urgenţă sectoarelor municipiului Bucureşti pentru aplicarea măsurilor legale.” au adăugat reprezentanții Direcției de Presă, conform Ziarul Financiar.

Amenzi pentru nerespectarea regulilor!

Proprietarii care dețin terenuri de ambrozie sunt rugați, în mod specific, să aplice măsurile de precauție și impuse de autorități: cosire, smulgere, erbecidare. Aceste terenuri trebuie verificate de la răsărirea ambroziei până la apariția primelor inflorescente (până la 30 iunie).

„După transmiterea soma­ţiilor de către autorităţile admi­nistraţiei publice locale, verifica­rea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor (…) privind combaterea buruienii ambrozia (…) se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziţie a primarului, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.” ceea ce comunică legea, conform Ziarul Financiar.

În cazul în care ambrozia nu este eliminată, iar aici se face referire la proprietarii deținători ai acestei plante, Garda de Mediu a avertizat în legătură cu această problematică.

„Garda Naţio­nală de Mediu a procedat, prin intermediul Comi­sariatelor Judeţene, la înştiinţarea UAT-urilor privind efectuarea demersurilor nece­sare pentru apli­carea legislaţiei şi, totodată, să comu­nice un raport de activitate (…) până cel târziu la data de 30 noiembrie a fiecărui an.”, au declarat reprzentanții instituției, conform celor furnizate de Ziarul Financiar.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Compania Națională de Căi Ferate au fost și ele puse în vizor de către Garda de Fier, astfel că au niște obligații legale pentru a elimina ambrozia și pentru reducerea răspândirii plantei și alergiei.

„O modificare recentă este cea conform căreia angajaţii primăriei pot intra pe un teren, chiar şi proprietate privată, pentru a tăia ambrozia, aşa cum se întâmplă şi în cazul deşeurilor. Ulterior, proprietarul terenului trebuie să plătească toaletarea făcută de primărie.”, declarația comisarului Gărzii de Fier.

Conform legii, amenzile acordate ajung până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Cum se manifestă această alergie provocată de ambrozie?

Alergia la ambrozie se caracterizează în principal prin simptome precum strănut, senzație de mâncărime la nivelul nasului sau ochilor, secreții nazale abundente și înroșirea ochilor. Această afecțiune este considerată periculoasă deoarece poate evolua către forme severe și poate înrăutăți în timp. Conform specialiștilor în alergologie, este o reacție a sistemului imunitar care se intensifică pe măsură ce se produce contactul repetat cu alergenul.

„Statisticile arată că, din populaţia activă a României (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecţiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidenţiază o prevalenţă crescută a alergiei la ambrozie de 5,35% în populaţia activă din România, ceea ce indicaăo morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.”, arată site-ul Regina Maria, conform celor furnizate de Ziarul Financiar.

Reprezentanții Vola.ro au venit în ajutor și au lansat o plaformă care detectează intensitatea ambroziei în București, o plantă toxică care se răspândește rapid, mai ales în cazul unui oraș poluat, precum București. Platforma pe care toată lumea o poate accesa pentru a identifica evoluția ambroziei este ambrozie.vola.ro. Se cere cât mai repede eliminarea ambroziei, deoarece există riscul ca în aproximati 20 de ani, majoritatea să sufere de alergie la ambrozie. Riscurile sunt deja existente, iar repercusiunile deja au luat amploare, astfel că unii dintre alergici au dezvoltat o formă de astm.

Citește despre: Boala iernii! Avertismentul specialiştilor pentru cei care suferă de alergie la frig. Simptomele la care trebuie să fim atenți

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Îți interzice să urci la volan! Vezi boala care te împiedică să ai permis de șofer
Îți interzice să urci la volan! Vezi boala care te împiedică să ai permis de șofer
Nicolai Tand, de la Asia Express, își dezvăluie afacerile. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Nicolai Tand, de la Asia Express, își dezvăluie afacerile. Care este proiectul de suflet al celebrului ...
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani din toate părțile și pe neașteptate
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani ...
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare costă în jur de 160 de lei
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare ...
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai multe persoane să nu treacă prin ce am trecut eu”
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai ...
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi la restaurant
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi ...
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. Sumele care au șocat
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. ...
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...