condus de Nicolae Ciucă a pregătit amenzi uriașe pentru românii care aleg să nu respecte legea și vând cardurile primite ca sprijin de la stat. Sumele se ridică până la 50.000 de lei, iar decizia este oficială.
Ministerul Muncii a adoptat o nouă facilitate pentru persoanele cu handicap, introducând cardul electronic de carburant. Modificările privind drepturile la transport interurban gratuit pentru această categorie au fost oficializate prin Hotărârea de Guvern nr. 43/2024, publicată marți.
În rândul reglementărilor aduse de Guvern se află interzicerea tranzacționării bonurilor de carburant și a celor valorice pe suport electronic, cu amenzi ce pot atinge suma de aproape 50.000 de lei pentru nerespectarea acestor reguli. Potrivit actului normativ, utilizarea bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant în alte scopuri decât asigurarea transportului gratuit pentru persoanele cu handicap constituie contravenție.
”Utilizarea de către persoanele cu handicap grav sau accentuat, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoţitorul, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, părinte, tutore, asistent maternal sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, a bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant, în alt scop decât asigurarea transportului gratuit acordat persoanelor cu handicap”, va fi considerată contravenție, se arată în document.
Începând cu luna februarie, societățile de distribuție a produselor petroliere și deținătorii stațiilor de alimentare a mijloacelor de transport electrice sunt obligați să accepte bonurile valorice pe suport electronic, iar refuzul nejustificat va fi sancționat conform noilor reglementări.
Poți citi: Meteo 25-31 ianuarie 2024. ANM anunță surprize neplăcute în ultimele zile ale lunii
În ceea ce privește sancțiunile, Hotârârea de Guvern prevede următoarele:
a) de la 1 la 2 puncte-amendă, faptele prevăzute la alin. (1) lit. a);
b) de la 10 la 15 puncte-amendă, faptele prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit în condiţiile legii.
Ținând cont de faptul că un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată (3.300 de lei), amenzile pot ajunge, în aceste cazuri, până la 49.500 de lei.
Prevederile amintite mai sus, inclusiv amenzile, se vor putea aplica la 30 de zile de la data publicării hotărârii, termen care se împlinește în 22 februarie 2024, scrie dcbusiness.ro.
Persoanele cu dizabilități vor beneficia de carduri electronice de carburant pentru transport
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a anunțat că persoanele cu dizabilități vor beneficia de carduri electronice de carburant pentru transport.
”Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adaugă celorlalte metode alternative. Persoanele care nu deţin autoturisme pot opta pentru biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul”, a notat Vasilcoiu., pe pagina de Facebook.
Conform informațiilor oferite de oficial, cardurile electronice de carburant pentru transport vor fi alimentate cu suma de 1.500 pe an lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pe an pentru cele cu handicap accentuat.
”Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant şi/sau pentru încărcarea mijloacelor de transport electrice sunt în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat. Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adaugă celorlalte metode alternative, respectiv bonurilor de carburant pe suport hârtie şi decontării bonurilor fiscale de combustibil pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice, cu condiţia ca autoturismul să fie în proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori însoţitorului”, se precizează în textul documentului.