Amendă de 1.160 de lei pentru şoferii care nu au acest act la ei. Codul Rutier prevede măsuri dure pentru participanții la trafic, iar şoferii care nu au toate actele necesare la ei riscă să fie sancţionaţi financiar. Astfel, şoferii care nu prezintă permisul de conducere vor primi o amendă de până la 1.160 de lei.
Citeşte şi: Amenzi până la 3000 de lei pentru șoferi. Cine încalcă aceste reguli va fi bun de plată
Amenda se dă pe loc șoferilor care uită acest document, iar în funcție de severitatea agentului de poliție, aceștia pot primi și patru puncte de penalizare.
„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în Codul Rutier.
De asemenea, art. 108 pct. 1 lit a/9 vorbește şi despre aplicarea unui număr de puncte de penalizare: „a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul soferi amendade a permite verificarea vehiculului”.
Citeşte şi: Școala de șoferi în 2023. Cât te costă să devii șofer și de ce acte ai nevoie pentru permis
Referitor la actul de identitate pe care șoferii trebuie să îl prezinte agenților de poliție la efectuarea unui control, amintim că acestea se vor preschimba în cărți de identitate cu cip. Potrivit unui proiect inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, toți românii vor deține astfel de buletine digitale până la finalul anului 2023. Totuși, există o categorie de cetățeni care va avea prioritate în acest sens. Vorbim, în primul rând, despre conaționalii cărora urmează să le expiră cărțile de identitate. În primă fază, tranziția spre buletinul cu cip va avea loc în București, urmând să fie introdusă treptat și în celelalte orașe ale țării. Astfel, bclasic va putea fi schimbat cu unul electronic de către orice cetățean, fără să sufere costuri suplimentare. Acestea urmează să fie suportate de către statul român. Amintim că pe cărțile de identitate noi nu va fi prevăzut locul de naștere.