Încălcarea orelor de liniște, precum și a normelor de conviețuire și a principiilor de bun simț la bloc poate atrage sancțiuni sub forma unor amenzi semnificative. Ele pot ajunge la 1.500 lei pentru românii care fac gălăgie, conform Capital.ro.
În 2024, orele de liniște la bloc sunt stabilite prin lege. Ele sunt fixate și prin regulamentele adoptate de fiecare asociație de proprietari în parte.
În plus, față de încălcarea normelor de conviețuire și a principiilor de bun simț, nerespectarea programului de liniște poate atrage sancțiuni. Ele sunt sub forma unor amenzi care pot ajunge la sume foarte mari.
Este important de remarcat că, în multe situații, intervalele orare pentru menținerea liniștii sunt stabilite în concordanță cu regulile de conviețuire. Și nu coincid neapărat cu cele impuse de lege.
Legea 61/1991 privind sancționarea încălcărilor normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice interzice următoarele:
Este important să evidențiem faptul că zgomotul excesiv nu este tolerat nici în cazul locuințelor individuale.
„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Pentru generarea de zgomote puternice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la case amenda se situează între 200 și 1000 de lei. Utilizarea aparatelor sau a aparaturii care produc zgomot puternic în timpul orelor de liniște, între 10 PM și 8 AM, și între 1 PM și 2 PM, atrage sancțiuni. Acestea sunt sub forma unei amenzi cuprinse între 500 și 1500 de lei.
Vezi mai multe știri: O nouă taxă pentru români! Ce este taxa de cuptor și cum funcționează aceasta. Patronii sunt îngroziți că-și vor pierde clienții!