Persoanele care vor să planteze flori lângă bloc sau să pună gazon au nevoie de autorizție de la primărie. În caz contrar, cei care nu respectă regulile se pot alege cu o amendă destul de mare.
Mai multe orașe din România au adoptat un regulament prin care se stabilesc mai multe măsuri cu privire la gosopodărire. Acesta include tot ce este permis sau nu să faci în spațiul public.
Cei care nu respectă aceste reguli clare riscă o amendă de până la 2.500 de lei. De exemplu, Consiliul Local Galați a adopat un regulament prin care se stabilesc noi măsuri pentru gospodărirea municipiului. Pe lângă faptul că nu ai voie să distrugi, să faci grătare sau să crești animale, altele decât cele de companie, gălățenii nu mai au voie nici să grădinărească în fața blocului.
„Plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradale, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă”.
Locuitorii din Galați nu mai au voie nici să culeagă de pe domeniul public plante medicinale, fructe, iarbă sau gazon sau să practice jocuri sportive pe spațiile verzi, să agațe anunțuri sau indicatoare pe arbori, nici să culeagă arborii doborâți în urma fenomenelor naturale sau arbori care au fost tăiați, scoși din rădăcini în cadrul unor lucrări specifice, fără aprobare din partea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei, conform expressdedunare.ro.
Citește și: Avertisment pentru șoferi! Montarea anumitor dispozitive pe mașină atrage o amendă uriașă
Totuși, există și excepții, locatarii putând să amenajeze spațiul verde din fața blocului dacă au acordul tutror proprietarilor, în baza unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari.
Regulamentul de la bloc stabilește mai multe reguli pe care locatarii trebuie să le respecte, indiferent dacă sunt proprietari sau chiriași. Acesta trebuie să fie întocmit de președintele asociației de proprietari sau de către comitetul executov al asociației și dezbătut și adoptat în cadrul adunării generale.
Regulamentul trebuie să fie adus la cunoștința locatarilor prin afișarea la avizier sau prin înmânarea unei copii fiecărui proprietar, în cel mult o săptămână de la adoptarea documentului. În cazul nerespectării regulilor stabilite, cei afectați pot sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației.
Confrom legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de absolut toate persoanele care intră în acel bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriași. Mai precis, şi de persoanele care sunt găzduite pentru puțină vreme, dar și de cele care se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.
„Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se precizează în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial.
Legea 196/2018 stabileşte şi sancţiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile pleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.