Elevii nu au voie să fumeze în școli. Legea 349/2002, privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun arată că fumatul este strict interzis la școală sau liceu, scrie Bugetul.
„Ministerul Educației stabilește, prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, sancțiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta unităților de învățământ”, extras din lege.
Dacă sunt prinși că fumează, elevii riscă o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. Se pot da și avertismente!
Conform unui studiu al Agenției Naționale Antidrog, 12,4% dintre cei care fumează încep înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.
200 de polițiști jandarmi, dar și 45 de polițiști locali, au mers în control, în perioada 9 septembrie – 13 septembrie, în toate școlile din județ. Elevii care au fost prinşi fumând au fost amendați.
În perioada 09-13 septembrie, jandarmii gorjeni au dat 19 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 550 lei (9 amenzi și 10 avertismente), în baza Legii 349/2002, privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, elevilor depistați în timp de fumau în incinta unor instituții de învățământ.
Citește și: Lovitură pentru fumători! Se scumpesc țigările
„Prezenţa activă a polițiștilor și jandarmilor gorjeni în zona instituţiilor de învăţământ asigură un climat de siguranţă elevilor şi cadrelor didactice, de a preveni faptele contravenţionale sau penale în proximitatea acestora, pe traseele de afluire şi defluire ale elevilor şi profesorilor, astfel încât să fie creat un mediu favorabil dezvoltării personale și educaționale iar procesul de învăţământ să nu fie afectat”, arată Inspectoratul de Jandarmi Judetean Gorj pe Facebook.
Legea anti-fumat mai interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate.
Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții:
a) să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise;
c) să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
d) să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor;
e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».