Un șofer din Timiș a primit o amendă record din partea oamenilor legii. Bărbatul vizita diferite locuințe pentru a colecta materiale feroase variate, lucru depistat de oamenii legii, care au aplicat drastic legea.
Nu puțini sunt cei care umblă din casă în casă, indiferent că vorbim de zona rurală sau de cea urbană, și caută să cumpere diverse materiale feroase, pentru a le vinde ulterior cu scopul de a face profit. Strigătul, deja familiar „Fiare vechi, cumpăr!” se aude de peste 30 de ani, însă această afacere cu vechime l-a costat scump pe un bărbat din Timiș.
Individul care desfășura această activitate pe străzile din județ nu a fost sancționat nici pentru deranjarea ordinii și liniște publice produse de strigătele cu scop comercial, nici pentru perturbarea traficului rutier, ci pentru că a colectat fier vechi și l-a transportat fără deținerea unei autorizații corespunzătoare. Suma pe care bărbatul trebuie să o plătească pentru ilegalitățile comise este de nu mai puțin de 70.000 de lei
„În urma verificărilor, comisarii GNM Timiș (Garda Națională de Mediu Timiș) au constatat că autovehiculul transporta deșeuri metalice feroase fără a deține documente de transport, aceste deșeuri provenind din colectarea din poartă în poartă, fără autorizație de mediu”, se precizează într-un comunicat al Gărzii de Mediu Timiș.
În esență, comisarii de mediu au constatat că bărbatul aduna fierul din casă în casă. Deoarece nu avea autorizația necesară pentru această activitate, pe lângă amenda aplicată, i s-a confiscat și vehiculul cu care tranporta materialele. De asemenea, fierul vechi colectat de către bărbat până în acel moment a fost, de asemenea, confiscat.
Și șoferii români din Spania ar trebui să fie atenți, pentru că există un obiect care, prezent în mașină, aduce o sancțiune de până la 1.000 de lei. Șoferii nu au voie să aibă odorizant care să le împiedice privirea în oglinda retrovizoare, spune legea. Nu e vorba doar de clasicii brăduți care miros frumos, ci și cruciulițe sau orice alte obiecte ce pot pune în pericol alți șoferi sau pietoni. Altfel, polițiștii pot acorda o amendă de 200 de lei sau 1.000 de euro.
Nu doar românii din Spania, ci și cei din țara noastră pot primi amendă din acest motiv. Conform articolului 102, aliniatul 36 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (cunoscut şi sub denumirea generică de Codul Rutier), „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni […] aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”.
Cine nu respectă legea poate primi o amendă între 1.300 și 2.900 de lei. Mai mult decât atât, pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare.
Citește și: Mare atenție, șoferi! Amendă de 435 de lei și două puncte de penalizare pentru cei care fac această greșeală