- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenințare iminentă pentru mii de români! Pensiile din septembrie, în pericol de a fi tăiate! Cine riscă să rămână fără bani?

10 Sep, 08:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Pensiile ar putea fi tăiate din septembrie. Ce pericol se poate așeza în casele pensionarilor, după recalculare.
Amenințare iminentă pentru mii de români! Pensiile din septembrie, în pericol de a fi tăiate! Cine riscă să rămână fără bani?

Procesul de recalculare a pensiilor va fi finalizat până la 1 septembrie, au spus autoritățile. Ei bine, nu puține sunt situațiile în care acestea nu au văzut lumina zilei, neajungând la pensionari, potrivit adevărul.ro.

Există decalaje mari, fapt influențat și de aglomerația de la Casele de pensii, în contextul contestațiilor.

Te-ar mai putea interesa și: Cine sunt pensionarii care primesc pensii duble începând cu septembrie 2024. Vești bune pentru seniori

foto: pensii

Amenințare iminentă pentru mii de români! Pensiile din septembrie, în pericol de a fi tăiate! Cine riscă să rămână fără bani?

Pensionarii care au depus recent dosarele de pensionare nu vor primi pensiile în septembrie, iar plata din octombrie este incertă, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași. În situații excepționale, plata pensiilor se poate face prin mandat poștal sau ordin de plată direct în contul bancar.

„Pensionarii pot fi plătiți în situații excepționale printr-un mandat poștal sau prin ordin de plată, direct în contul bancar al persoanei. O să vedem un sub ce formă le putem da banii pensionarilor, pentru că în luna septembrie clar nu vor încasa pensiile (cei care au depus recent dosarele de pensionare n.red.), iar în în luna octombrie deja e cu semnul întrebării”, a declarat pentru NewsWeek Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași.

Procesul de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor, conform Legii nr. 360/2023, este în derulare și va fi finalizat până la 31 august 2024, conform Convenției încheiate cu Poșta Română.

În timpul acestui proces, au fost identificate situații care au impus retragerea unor decizii, cum ar fi erori în redactarea adreselor, emiterea deciziilor după decesul beneficiarului sau necesitatea unor verificări suplimentare pentru un calcul corect al pensiilor.

Casa Națională de Pensii subliniază că se asigură de corectitudinea deciziilor și că funcționarii sunt disponibili pentru clarificări legate de recalculare.

„Potrivit Convenției încheiate cu C.N. Poșta Română S.A. procesul de distribuire a deciziilor de recalculare emise în temeiul art.144 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii este în curs de desfășurare, urmând a fi finalizat la data de 31.08.2024;

În acest proces au fost identificate anumite situații care au impus retragerea unor decizii, cum ar fi:

  •  Erori în tehnoredactarea adresei de domiciliu/reședință la care trebuiau transmise deciziile de recalculare;
  •  Identificarea unor decizii de recalculare emise anterior datei la care a intervenit decesul beneficiarului;
  •  Necesitatea unor verificări suplimentare pentru a avea un calcul corect al pensiilor.

Subliniem și cu această ocazie că manifestăm o preocupare permanentă pentru corectitudinea tuturor elementelor cuprinse în deciziile de recalculare iar funcționarii caselor teritoriale de pensii sunt la dispoziția pensionarilor, prin orice mijloace de comunicare, în vederea clarificării tuturor nelămuririlor legate de aceste decizii, a informat Casa Națională de Pensii.

Te-ar mai putea interesa și: Șeful Casei de Pensii face un nou anunț major despre pensiile mărite. Baciu: „Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii”