Guvernatorul pro-rus al regiunii Herson a amenințat, joi, 22 iunie 2023, că rușii vor să arunce în aer podul Galați-Giurgiulești, care face legătura dintre România și Moldova, a informat cancan.ro. Zvonul s-a răspândit în urma atacului efectuat de armata ucraineană asupra Podului Ciongar, care leagă Herson de Crimeea.
Citește și: Cu ce încearcă Rusia să înlocuiască marii retaileri? Care sunt variantele locale de Zara, H&M sau McDonald’s
Vladimir Saldo, guvernatorul interimar numit de Rusia în regiunea Herson (sudul Ucrainei) a amenințat cu faptul că va arunca în aer podul Galați-Giurgiulești, care i-a aparținut Ucrainei în trecut. Oficialul susține că acest gest ar fi un răspuns la avarierea Podului Ciongar, care leagă Peninsula Crimeea, anexată de Rusia, de zonele ocupate în regiunea din sudul Ucrainei. Rușii sunt hotărâți ca această zi să marcheze începutul sfârșitului regimului de la Kiev.
„Un alt atac fără sens al regimului de la Kiev la instrucțiunile primite de la Londra. Nu schimbă cu nimic rezultatele „operațiunii militare speciale”. Demonstrează că este începutul sfârșitului pentru regimul de la Kiev. Încă un salut din inimă: știm coordonatele podurilor din regiunea Odesa și ale podului Giurgiulești, care au aparținut cândva Ucrainei, dar au fost predate de regimul Iușcenko. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”, a amenințat guvernatorul numit de Rusia în Herson.
Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău este invitat de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrăriii Europene (MAEIE) pentru a da explicații cu privire la modul în care a fost amenințată Moldova.
„Astfel de declaraţii sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova”, a subliniat MAEIE.
De asemenea, Ministerul de la Chișinău a spus că îl va „convoca în regim de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Rusiei la Chişinău”.
Podul Galați-Giurgiulești este unul rutier care face legătura dintre România și Republica Moldova. Abia anul trecut, în 2022, a fost reabilitat, iar costurile care au fost alocate pentru acest proces depășesc 8 milioane de euro.
Deși România nu este implicată în războiul din Ucraina, a sprijinit ucrainenii în mai multe moduri, iar acest lucru a adunat doar amenințări și nemulțumiri.
„Un alt atac fără sens al regimului de la Kiev la instrucțiunile primite de la Londra. Nu schimbă cu nimic rezultatele operațiunii militare speciale. Demonstrează că este începutul sfârșitului pentru regimul de la Kiev. Încă un salut din inimă: știm coordonatele podurilor din regiunea Odesa și a podului Giurgiulești, care au aparținut cândva Ucrainei, dar au fost predate de regimul Iușcenko. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”, a declarat Vladimir Saldo, guvernatorul pro-rus al regiunii Herson.