Unii români își imaginează că au voie să facă focul în aer liber oricând și oricum. Greșit! Se dau amenzi foarte mari în astfel de cazuri.
La începutul lunii martie, în șase județe (Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Brașov) s-au înregistrat incendii de vegetație puternice, soldate inclusiv cu victime – o femeie a fost găsită carbonizată, iar alți doi oameni, printre care un pompier, au fost răniți.
Incendiile au fost provocate intenționat de oameni care au dat foc unor resturi vegetale, neglijând atât pericolul, cât și legea.
Pe lista județelor cu astfel de incidente s-au adăugat, recent, Argeș și Giurgiu, astfel că autoritățile au intensificat acțiunile de control în zonele cu vegetație uscată.
În Argeș de pildă, începând de luni, 14 aprilie, echipe mixte formate din reprezentanți ai Primăriei Pitești, Poliției Locale și Comitetului pentru Situații de Urgență controlează zone vulnerabile din perspectiva riscului incendiilor de vegetație, precum Lunca Argeșului și Pădurea Trivale, notează capital.
Acțiunile autoritățile au ca scop identificarea și sancționarea celor care ignoră legislația privind arderea resturilor vegetale.
În acest context, autoritățile reamintesc populației că orice acțiune de ardere a vegetației este interzisă în lipsa unui permis special de lucru cu focul, mai precizează sursa citată.
Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor prevede amenzi uriașe pentru cei indisciplinați.
amenzi între 3.000 și 15.000 de lei pentru persoane fizice
amenzi între 25.000 și 100.000 de lei pentru firme
Cetățenii sunt sfătuiți să evite orice activitate ce implică foc deschis în condiții de vânt puternic. De asemenea, se recomandă ca oricine observă un incendiu să sune imediat la 112.
Citește și Alertă de rujeolă în România. Țara noastră înregistrează 85% din totalul cazurilor din Europa