Legea se modiifică odată cu noul an iar proprietarii de locuințe se expun riscului de a lua amenzi drastice. Este vorba despre proprietarii care își închiriază locuința în regim hotelier, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.
Unii o fac la negru, iar unitățile de cazare se plâng de concurență neloială.
„Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite, pentru că atunci își pot permite să vină cu tarife mici, fără să ofere, însă, siguranța și condițiile corespunzătoare unei clasificări”, afirmă Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turism.
Autoritățile române au decis să impună reguli mai stricte începând din 2024, pentru a combate acest fenomen. Potrivit noilor reglementări, proprietarii vor putea promova locuințele pe platformele de închiriere doar dacă dețin un certificat oficial de clasificare.
Cei depistați că nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 50.000 de lei, la care se adaugă plata taxelor aferente veniturilor nedeclarate.
Te-ar mai putea interesa și: Vouchere pentru panouri solare și renovarea energetică a locuințelor! Guvernul pregătește o rețea națională de ″ghișee energetice″
Presa națională notează că până în prezent au fost eliberate puțin peste 1.000 de certificate de clasificare, în baza documentației puse la dispoziție de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Cu toate acestea, în primele 10 luni ale anului au ales cazarea în regim hotelier la persoane private peste un milion de turiști români și peste 120.000 de turiști străini, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Un proiect de hotărâre supus recent votului aleșilor municipali dintr-un oraș din România prevede mărirea impozitelor în cazul mai multor clădiri vechi. Proprietarii acestora au de achitat în 2024 impozite uriașe, majorate din cauza nepăsării, potrivit aceleiași surse.
Consiliul Local Municipal Buzău a adoptat, în urmă cu mai mulți ani, o hotărâre ce prevede sancțiuni dure pentru proprietarii clădirilor degradate sau ai terenurilor neîngrijite.
Sunt stabilite impozite majorate cu până la 500% în cazul persoanelor care își lasă de izbeliște proprietățile, lăsând bălăriile care cresc pe terenuri lor sau clădirile deteriorate să afecteze grav imaginea orașului, potrivit surselor.
Citește și: Taxa pe paragină în 2024. Proprietarii clădirilor vechi vor avea de achitat impozite uriașe