Aceste amenzi de 100.000 de lei vor fi aplicate acelor proprietari de locuinţe care încalcă Legea 50/1991. Potrivit acestei legi, orice modificare făcută asupra locuinței, fară autorizație, poate fi sancţionată cu amendă.
Indiferent dacă este vorba de renovări sau de reparaţii, acestea nu pot fi făcute în lipsa unei autorizaţii. Legea se referă inclusiv la proprietarii care decid să construiască o anexă lângă casă, scrie bugetul.ro.
Există, însă, câteva excepţii de la lege, adică situaţii în care proprietarii pot face modificări în locuinţă fără să aibă nevoie de autorizaţie şi, deci, fără să rişte amenzi de 100.000 de lei. Iată care sunt aceste excepţii:
Pentru obținerea autorizației de construcție trebuie să depui la primărie, la serviciul de urbanism, actele necesare pentru obținerea unui Certificat de Urbanism. Sunt necesare planșe desenate care trebuie să arate ce modificări vor fi aduse locuinţei, informează academiadeconstructii.ro
În baza acestui Certificat de Urbanism se va solicita obținerea unor avize și acorduri de la diverse instituții (Mediu, Gaze, Inspectoratul de stat în Construcții, etc.). În majoritatea cazurilor, atunci când se propun lucrări de demolare sau de construcție într-un apartament, Primăria va solicita o Expertiză Tehnică de structură. Mai exact, un expert tehnic atestat este trimis la respectiva locuinţă pentru a constata dacă lucrările propuse afectează sau nu structura de rezistență a blocului și se propun eventuale măsuri de consolidare.
După realizarea proiectului și obținerea avizelor, se poate depune cererea de obtinere a autorizației de construcție/modificare.
Autorizația de construire se eliberează de către Primărie pe baza actelor necesare și este valabilă 12 luni. Durata medie de obținere a autorizaţiei este de 30 zile. Taxa de autorizare se calculează că un procent (0,5%) din valoarea estimată a investiției.
În cazul în care construcția nu a putut fi ridicată pe parcursul celor 12 luni de valabilitate a Autorizației, această se poate prelungi cu încă 12 luni. Taxa pentru prelungirea valabilităţii unei autorizaţii de construire este egală cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea autorizaţiei iniţiale. Codul fiscal, art. 267, alin. (10)
Autorizația de construcție se obține în termen de 30 de zile de la serviciul de urbanism al primăriei localității pe rază căreia se află viitoarea construcție.
Potrivit unui sondaj recent, un sfert dintre români execută, anual, lucrări de amenajări interioare sau exterioare în propriile locuinţe în care investesc sume care pornesc de la 1.500 de euro. Ţinând cont de sumele uriaşe pe care românii le scot din buzunare pentru a schimba faţa locuinţei, ar fi de preferat ca aceştia să obţină toate autorizaţiile necesare pentru lucrări astfel încât să nu rişte şi amenzi de 100.000 de lei.