- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi de 956.000 lei oferite de ANSVSA la depozitele de legume, fructe și cereale din București și din țară

14 Oct, 17:21 • Bumbeneci Diana
ANSVSA a efectuat noi controale la depozitele de fructe și legume din întreaga țară. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de 956.000 lei.
Amenzi de 956.000 lei oferite de ANSVSA la depozitele de legume, fructe și cereale din București și din țară

Amenzi de 956.000 lei aplicate la peste 100 de societăți care nu respectau regulile. ANSVSA a organizat verificări la depozitele de legume, fructe și cereale din București și din țară, acolo unde a găsit numeroase probleme grave.

A plouat cu amenzi de la ANSVSA

Mai exact, inspectorii sanitari-veterinari au continuat controalele începute în forță în această săptămână, iar astăzi au aplicat 101 amenzi contravenționale în valoare totală de 956.000 lei, precum și două ordonanțe de suspendare a activității. Toate verificările au fost făcute la depozite de legume, fructe și cereale din București și din țară.

Conform unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, mai multe verificări au fost făcute de inspectorii ANSVSA în zilele de 12 și 13 octombrie 2022. Controalele au fost realizate la 386 de unități de depozitare din municipiul București și din județele Arad, Argeș, Bihor, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș.

În același timp, conform comunicatului de presă, au fost reținute oficial 6.451 kg de legume, fructe și cereale, cantitate ce a fost dirijată pentru neutralizare către unitățile autorizate.

Inspectorii mai anunță că pe timpul verificărilor au analizat în amănunt inclusiv condițiile de funcționare a unităților, respectarea legislației în vigoare referitoare la operațiunile de comerț intracomunitar și import din țări terțe. Mai mult, în aceste două zile a fost făcut controlul documentar și s-a verificat modul de asigurare a trasabilității de către operatorii din domeniu.

Te mai poate interesa: Bursa locurilor de muncă a oferit azi 33.000 de joburi pentru absolvenți

Tot la aceste sedii, inspectorii sanitari-veterinari au prelevat 52 de probe pentru determinarea conținutului de micotoxine, pesticide și contaminare radioactivă. Iată ce s-a descoperit:

Amenzi de 956.000 lei oferite de ANSVSA la depozitele de legume, fructe și cereale din București și din țară
Amenzi de 956.000 lei oferite de ANSVSA la depozitele de legume, fructe și cereale din București și din țară

Nerespectarea planului de autocontrol, neprezentarea fișelor de aptitudini pentru salariați, nedemonstrarea trasabilității, etichetare și ambalare neconforme, nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare.

Printre neregulile depistate în timpul controlului se mai află: mijloace de transport produse de origine nonanimală neigenizate și neînregistrate, lipsa facilităților de igienizare curentă a personalului, spații de depozitare necorespunzătoare și nerespectarea prevederilor legale privind comerțul intracomunitar, precum și importul din țări terțe”, anunță ANSVSA.

Inspectorii ANSVSA au mai identificat în urma controalelor și unități de procesare și ambalare a legumelor fără documente de înregistrare sanitare-veterinare. Și pentru că asta nu era de ajuns, se pare că unele depozite comercializau legume fără elemente de identificare, în timp ce ambalajele de transport ale produselor alimentare erau depozitate în condiții care pot determina contaminarea acestora.

Ai mai putea citi: AFM anunță programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult