Amenzi imense pentru românii care nu-şi montează repartitoare. Conform legii, toți consumatorii din blocurile racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă, până la 31 decembrie 2023, contoare individuale de căldură sau repartitoare, potrivit ANRE.
Legea 24/2023 stipulează că cei care nu se conformează acestei cerințe riscă să primească amenzi de până la 1.000 de lei. Amenda pentru cine nu montează repartitoarele este de până la 1.000 de lei, iar Primăriile sunt cele care verifică instalările, cerând informații de la Asociațiile de Proprietari, și tot ele dau și amenzile.
Măsura a fost amânată timp de 15 ani, dar termenul limită pentru implementare este acum foarte aproape. Prețurile pentru repartitoare pornesc de la 70 de lei cu TVA inclus, la care se adaugă montarea acestora și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică, astfel că presupune cheltuieli de cel puțin 125 de lei.
Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), susţine că repartitoarele pentru calorifere nu ar trebui să fie obligatorii, pentru că nu sunt eficiente. Principalele argumente pe care le aduce Radu Opaina împotriva repartitoarelor: nu sunt contoare, ci termometre; sunt făcute pentru reglarea confortului; repartitoarele de calorifer nu măsoară consumul; pentru promovarea lor s-ar face propagandă comercială mincinoasă; pot strica sistemele de încălzire din blocuri.
„Este o isterie, este un haos creat de o grosolană dezinformare, și o propagandă comercială mincinoasă. Pentru că nimeni din spațiul public care și-a exprimat părerile nu a citit legea, să vadă ce spune legea în problema asta. În această problemă a repartitoarelor nu sunt respectate o serie întreagă de condiții, pe care legea le prevede”, a declarat Radu Opaina la Gândul Exclusiv.
Mai mult, acesta le transmite bucureștenilor să nu monteze repartitoare pe calorifere: „Să ne înțelegem, repartitorul nu este un contor, el este un termometru, pe ce îl pun, pe corp, pe calorifer, sau pe o țeavă, și spune ce temperatură este acolo. Asta nu înseamnă că îmi măsoară mie consumul de căldură, de energie termică, de gigacalorie, pe care eu trebuie să-l plătesc, și care este adevărat. Preia o temperatură și face o interpretare, și s-a demonstrat de-a lungul timpului că aceste cifre au fost total greșite. Ele au fost inventate pentru reglarea confortului, nu pentru reglarea consumului, așa cum propaganda minicinoasă spune!”.
Citeşte şi: Sărbători 2023. Se anunță scumpiri majore. Carnea de porc va suferi majorări de peste 20%