Anul 2024 a adus nu doar salarii majorate, ci și amenzi mai mari pentru șoferii care încalcă regulile de circulație. O parcare neregulamentară te poate lăsat fără un sfert din salariul pe o lună. Guvernul a schimbat modul de calcul al punctului de amendă, și anume valoarea punctului-amendă reprezintă 5% din salariul minim brut pe economie, nu 10% cum era în 2023.
De la 1 ianuarie a crescut și valoarea punctului-amendă, după mai mulți ani de plafonare. În loc de 145 lei cât a fost până în decembrie anul trecut, în prezent punctul de amendă este de 165 de lei.
În funcție de greșeala pe care o face un șofer în trafic acesta poate fi sancționat cu amenzi încadrate în:
clasa I: două sau trei puncte-amendă;
clasa aII-a: patru sau cinci puncte-amendă;
clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă;
clasa a IV-a: de la nouă la 20 la puncte-amendă;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (se aplică doar persoanele juridice).
Spre exemplu, șoferii care parchează neregulamentar și sunt prinși vor plăti o amendă din prima clasă de penalizări, adică 2 sau 3 puncte de amendă. Adică, șoferii vor primi o amendă minimă de 330 de lei, iar cea maximă este de 495 de lei.
Parcarea sau staționarea autovehiculelor pe autostradă sau pe un drum expres, în alte locuri decât cele amenajate, se penalizează cu 6 până la 8 puncte-amendă, adică minimum 990 lei – max. 1320 lei.