Amenzile pentru porci nedeclaraţi în acte se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, ca urmare a controalelor efectuate în sectorul creșterii porcinelor. Noua lege va fi adoptată după publicarea sa în Monitorul Oficial.
Amenzile cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei vor fi aplicate pentru următoarele încălcări:
Ministrul Agriculturii promite dezvoltarea sectorului de creștere a porcilor în România
Amenzi între 3.000 și 6.000 de lei vor fi aplicate pentru:
Pesta porcină continuă să facă ravagii. Aproape 10.000 de porci eliminați la o fermă din Olt
Se preconizează noi reglementări stricte și pentru legumicultori. Românii care trăiesc la casă și cultivă legume în grădina proprie sau au o mică livadă vor trebui să respecte reguli suplimentare. Cei care vor dori să vândă legume și fructe din propria gospodărie vor avea mai multe obligații.
O gospodărie va fi considerată țărănească dacă producția totală de legume și fructe procesate nu depășește 800 de kilograme pe an. În cazul în care această limită este depășită, comercializarea va fi permisă doar dacă producătorul este înregistrat într-o formă juridică adecvată pentru activitățile respective și obține documentul de înregistrare pentru siguranța alimentelor, conform Anexei nr. 10 la norma sanitar-veterinară.
”În urma rezultatelor analizelor prin buletinele de analiză emise de IDSA București a fost confirmată pesta africană la o exploatație de suine aparținând SC Comtim România SRL localitatea Periam, județul Timiș.
După confirmarea pestei africane a fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată, sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la suinele din exploatația comercială”, a transmis DSVSA Timiș, într-un comunicat de presă, vineri.
Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului PPA s-au stabilit zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km din jurul focarului de pestă africană, astfel: zona de protecție (0-3 km) – localitatea Periam; zona de supraveghere (3-10 km) – localitățile Igriș, Variaș, Pesac și Sânpetru Mare din județul Timiș și localitățile Șeitin, Semlac, Secusigiu și Satu Mare, județul Arad.
În ferma de la Periam unde a fost depistată pesta africană sunt aproximativ 9.000 de scroafe și circa 20.000 de purcei.