ANAF va da amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 10.000 de lei în cazul neîndeplinirii obligațiilor fiscale.
Din momentul emiterii facturii, contribuabilii au la dispoziție 5 zile pentru a o transmite în sistemul RO e-Factura. Mai precis, data de 15 a lunii următoare. În cazul în care termenul va fi depășit, contribuabilii mari (persoane juridice) sunt pasibili de amenzi cuprinse între 2.500 lei și 5.000 lei, în timp ce cei mici și cei mijlocii vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 lei și 2.500 lei. Este important ca toți contribuabilii să respecte termenele și regulile impuse de ANAF pentru a evita consecințele financiare nedorite.
Totuși, ministrul Marcel Boloș a spus că nu este exclusă prelungirea perioadei în care nu se aplică sancțiuni, însă nu s-a luat încă o decizie definitivă în această privință.
De menționat că reprezentanții Fiscului au afirmat că, în cazul unui control, se va aplica amendă pentru neintroducerea facturilor. Altfel spus, va fi amendată fapta, nu fiecare factură care nu a fost trecută în sistem.
Citeste si eFactură: Ministerul Finanțelor publică un ghid care vine în ajutorul firmelor de la 1 ianuarie
Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat de către Ministerul Finanțelor și ANAF în scopul eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.
Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape, astfel: