Consiliile locale din România au luat decizia de a amenda persoanele care nu-şi curăţă zăpada de pe trotuarele din faţa locuinţelor. În legislația românescă există un an act normativ, o ordonanță de guvern, care îi obligă pe primari să își deszăpeazcă localitățile. În plus, sunt prevăzute și amenzi pentru cei care nu fac asta. În plus, toate instituțiile publice sau private trebuie să curețe porțiunile de trotuar din fața acestora.
„Consiliile locale, precum şi primarii au obligaţia să asigure curăţenia străzilor, pieţelor şi a celorlalte locuri publice, îndepărtarea zăpezii, a gheţii de pe străzi şi trotuare, colectarea şi depozitarea reziduurilor menajere şi stradale, sortarea şi valorificarea resurselor materiale refolosibile”, se arată în Ordonanța de Urgență 21/2002.
În Brăila s-au aplicat cele mai multe sancţiuni din acest motiv până în prezent. Persoanele vizate au fost cele care aruncau zăpada de pe mașini pe stradă, care fusese deja curățată de utilajele Primăriei. Pasibile de amendă sunt şi persoanele care nu îndepărtează ţurţurii.
Imagini furnizate de Poliția Locală din Brăila surprind câţiva bărbați care aruncau pe carosabil zăpada pe care o curățau de pe mașini. Aceştia au fost amendaţi. Alţii ştiu, însă, că nu trebuie să arunce zăpada pe unde au trecut deja utilajele de deszăpezire. Chiar dacă nu au cunoştinţă de amenzi, merg pe instinct.
„Nu aruncăm în stradă. O punem aici și se topește. Or fi amenzi, sincer nu știu, dar eu nu arunc în stradă”, a declarat un cetățean.
Un alt brăilean a decis să curețe trotuarul din fața casei, dar nu a fost un model pentru vecini. Nimeni din jur nu i-a urmat exemplul. Bărbatul a explicat că nici nu i-a luat mult timp această activitate, dar că există o problemă, aceea a depozitării.
„O oră, două. Problema e de depozitarea zăpezii. Asta e marea problemă. O iei de aici și o pui dincolo, iar acolo te poți certa cu vecinii. Era ideal dacă se făcea ceva să scăpăm de zăpadă”, a declarat acesta.
„Acum depinde de fiecare. Unii au dat, alții nu. Noi am dat, am așezat-o așa, cât s-a putut, lângă pomi, lângă…”, a adăugat un cetățean.
Pot fi sancționate persoanele care nu au deszăpezit trotuarele din fața caselor, dar și cele care nu dau jos țurțurii de pe burlan sau de la streașina casei, potrivit Ştirile Pro TV
Până acum, polițiștii au dat dovadă de înţelegere şi au aplicat doar avertismente. Numai în Brăila, aproape o sută de persoane juridice au primit astfel de sancțiuni, verbale sau în scris.
„Doar în cazuri extreme, acolo unde oamenii nu au înțeles că nu au voie să arunce resturile de gheață, de zăpadă, în urma utilajelor de deszăpezire, pe carosabilul curat, au fost aplicate sancțiuni contravenționale opt sancțiuni în valoare totală de opt mii de lei”, a declarat Liliana Spoeală, purtător de cuvânt al Poliției Locale Brăila
Amenzile pot ajunge până la două mii cinci sute de lei.