În Băile Herculane, un grup de turiști a fost pus față în față cu o situație de groază. Aceștia, în timp ce se aflau pe traseu, au dat nas în nas cu o viperă cu corn, care avea o lungime de un metru. Această situație nu este una unică, mai ales că în ultima vreme românii au avut tot mai multe „întâlniri” neplăcute cu astfel de reptile. În zona Banatului, acest lucru este destul de frecvent, în special în spațiile verzi.
Ce este foarte important de notat este faptul că ele nu pot fi omorâte, deoarece sunt protejate prin lege. Românii care încalcă această regulă, pot fi sancționați cu amenzi cât se poare de mari. Dacă vă pregătiți să plecați în vacanțe în zone care sunt cunoscute pentru faptul că sunt mediul natural pentru șerpi, este foarte important să știi că în această perioadă viperele sunt foarte agresive și există pericolul să te atace. Încă din ultimele zile de primăvară, acestea încep să iasă din hibernare, iar când temperaturile cres, acestea sunt foarte active, dar și agresice, dat fiind că este sezonul lor de împerechere.
Ce este foarte important de știut este că românii nu au voie să omoare viperele, legea interzice acest lucru, iar sancțiuniile sunt cât se poate de dure. Cei care omoară acest animal fie primesc o amendă de până la 60.ooo de lei, fie sunt condamnați la un an de inchisoare.
Legea europeană și cea românească (OUG 57/2007 și Legea nr. 49/2011) explică, negru pe alb, că specia nu poate fi prelevată, capturată sau ucisă: „Prelevarea, capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele actului juridic menționat se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei”.
Au existat destul destul de multe cazuri în care persoanele au fost mușcate de vipere în România. Anul trecut, de exemplu, un bărbat din Suceava, în vârstă de 60 de ani, a ajuns de urgență la spital după ce a fost atacat de o viperă. Bărbatul stătea în pădure, în iarbă. Trebuie subliniat că mușcătura unei vipere ar putea să fie fatală, așadar dacă plănuiești să să pleci într-un traseu montan, trebuie să știi care sunt chestiile pe care le poți face în cazul în care te întâlnești cu o viperă sau în cazul în care ești mușcat de una. Prima oară verifică dacă există ser antiviperin la cea mai apropiată unitate medicală.
De asemenea, dacă o persoană este mușcată de o viperă, aceasta trebuie să stea întinsă pe spate și nu trebuie să facă vreo mișcare. Victimei trebuie să i se îndepărteze obiectele pe care le are asupra sa. Printre acestea se numără și încălțămintea, hainele strâmpte, bijuteriile sau oricare alte obiecte.
În mod evident, următorul pas este să fie sesizată situația la serviciu de urgență 112. Starea de sănătate a victimei trebuie monitorizată din 15 în 15 minute. Rana provocată de mușcătură trebuie curațată (apă oxigenată + pansament steril). Apoi, zona afectată trebuie spălată cu apă și săpun. Există posibilitatea în care victima ar putea să dea semne de hipotermie. În acel moment, trebuie să o acoperi cu o pătură sau un material textil. În plus, nu uita de hidratare.
Alte articole: Românii preferă munca la stat. Care sunt beneficiile care îi conving pe candidați să aleagă un loc de muncă într-o instituție publică