Începând cu noul an, sancțiunile pentru șoferii prinși circulând cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată, ar putea atinge sume semnificative. Până în 2023, punctul de amendă a fost limitat la 145 de lei, însă, începând cu 2024, în absența plafonării, amenzile pot crește considerabil, potrivit Promotor.ro.
În conformitate cu noile prevederi, există cinci clase de sancțiuni, variind de la 660 lei pentru clasa I (2-3 puncte-amendă) la 33.000 lei pentru clasa a V-a (21-100 de puncte-amendă).
Prin urmare, cele mai mici amenzi pe care le pot primi șoferii, ar fi de 660 lei. Iar cea mai aspră sancțiune ar fie de 33.000 de lei, adică aproximativ 6.600 de euro.
Dacă Executivul va decide să renunțe la plafonarea punctului de amendă, sancțiunea pentru șoferii care circulă cu ITP expirat va fi uriașă.
În special, conducătorii auto cu ITP expirat se confruntă cu riscul de a primi două amenzi distincte.
Prima sancțiune, pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil, variază între 9 și 20 de puncte-amendă. A doua amendă, pentru conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată, implică 20 de puncte-amendă.
Prin urmare, în 2024, în situația în care un șofer este prins cu ITP expirat, amenzile acumulate ar putea varia între 9.570 lei și 13.200 lei, iar pe lângă aceasta, talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului vor fi reținute, potrivit Pro Motor.
Spre deosebire de ultimele tarife de referință din februarie 2023, când s-au înregistrat creșteri și de peste 40% pentru unii șoferi, noile tarife au creșteri ușoare.
Cele mai mari tarife de referință RCA le au în continuare proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat acum un tarif de referință RCA de 4.747 de lei, în creștere ușoară cu 0,8% față de tariful de 4.709 lei publicat în luna februarie din acest an.
Cea mai mare creștere de tarif se înregistrează însă la șoferii cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini mai puțin puternice (<= 1200 cmc), care au acum un tarif de referință de 1.939 de lei, în creștere cu 6,4% față de luna februarie când tariful de referință era la 1.822 de lei.
Majoritatea tarifelor RCA prezintă creșteri modeste, sub procentul mai sus menționat, însă spre deosebire de tarifele anunțate în luna februarie acum sunt și scăderi, pe care le vom prezenta în cele de mai jos: