- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzile de circulație s-ar putea mări o dată cu majorarea salariului minim. Ce se întâmplă cu punctul de amendă în 2024

06 Jun, 20:35 • Adrian Popovici
Punctul de amendă ar putea crește odată cu majorarea din 1 iulie 2024. Recent, Marcel Ciolacu a promis că ar putea urma o înghețare a acestui indicator.
Amenzile de circulație s-ar putea mări o dată cu majorarea salariului minim. Ce se întâmplă cu punctul de amendă în 2024

Creșterea salariului minim antrenează o gamă largă de efecte secundare în societatea și economia românească. În timp ce antreprenorii și unii experți se plâng că această decizie ar putea duce la o nouă rundă de scumpiri, românii obișnuiți sunt puși în fața posibilității ca contravențiile lor rutiere să fie mai mari și asta odată cu creșterea pe care ar putea să o înregistreze punctul, notează Antena 3 CNN.

Joi, Guvernul a anunțat o majorare a salariului minim pe economie la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie. În conformitate cu prevederile legale, punctul de amendă ar putea crește la rândul său.

Conform noilor reglementări, punctul folosit pentru calcularea amenzilor este acum definit ca fiind 5% din valoarea salariului minim pe economie. Această modificare a avut un impact semnificativ, deoarece a determinat o creștere a valorii punctului de amendă de la 165 de lei la 185 de lei, odată cu majorarea salariului minim la 3.700 de lei începând cu 1 iulie.

Polițist care dă o amendă
Polițist care dă o amendă

Te-ar putea interesa și: Amendă de 1.000 de lei pentru şoferii care nu fac acest lucru banal. Este obligatoriu atunci când se află la volan

Ce se întâmplă cu punctul de amendă?

Deși legea stabilește că punctul  trebuie să crească odată cu creșterea pe care o are salariul minim, o serie de declarații făcute de către premierul Marcel Ciolacu aduc incertitudine în ceea ce privește aceste subiect. Mai exact, acesta a vorbit recent despre posibilitatea ca punctul de amendă să fie înghețat până la finalul anului.

Cu toate acestea, incertitudinea persistă în ceea ce privește o posibilă înghețare pentru punctul. Deși premierul a vorbit despre această posibilitate, încă nu a fost luată o decizie oficială în această direcție.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, a subliniat faptul că în lipsa unei măsuri de înghețare a punctului, amenzile de circulație vor fi afectate, urmând să crească în mod inevitabil odată cu majorarea salariului minim.

„Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a mai spus Constantin.

Modul de calcul al punctului a suferit modificări semnificative în ultimii ani. Dacă în trecut acesta era determinat ca fiind 10% din salariul minim brut pe țară, acum acest procent a fost redus la 5%.

Citește și: Amenzi în valoare de peste 400 de euro pentru șoferii care pornesc aerul condiționat în mașină, atunci când vehiculul este staționat